Saveznici spremni da priznaju i ukrajinsku vladu u egzilu? Uslediće "duga, krvava pobuna"

Ukrajinska vojska pokrenula je neočekivano žestoku odbranu od invazije ruskih snaga, ali rat je "star" manje od dve nedelje.

Izvor: B92

Nedelja, 06.03.2022.

08:10

Saveznici spremni da priznaju i ukrajinsku vladu u egzilu? Uslediće
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Zvaničnici u Vašingtonu i evropskim prestonicama predviđaju da će ruska vojska preokrenuti svoje rane gubitke, postavljajući scenu za dugu, krvavu pobunu, piše Vašington post.

Načini na koje će zapadne zemlje podržavati ukrajinski otpor počinju da se naziru. Kao prvi korak, saveznici Ukrajine planiraju kako da pomognu u uspostavljanju i podršci vladi u egzilu, koja bi mogla da usmeri gerilske operacije protiv Rusa.

Ako Sjedinjene Države i njihovi saveznici odluče da podrže pobunu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bi bio ključna snaga.

"Sada planiramo vanredne situacije za svaku mogućnost", uključujući scenario u kojem Zelenski uspostavlja vladu u egzilu u Poljskoj, rekao je zvaničnik američke administracije.

Zelenski, koji je sebe nazvao "metom broj 1" Rusije, ostaje u Kijevu iako je imao razgovore sa američkim zvaničnicima o tome da li treba da se preseli na zapad na bezbedniju poziciju u gradu Lavovu. Do sada je odbijao da ode.

Ipak, evropske diplomate, kao i njihove američke kolege, počinju da se pripremaju kako da podrže ukrajinsku vladu ako Kijev padne ili zemlja bude u potpunosti okupirana od strane Rusije.

Rezolucija Ujedinjenih nacija od prošle nedelje kojom se osuđuje invazija, jedan je element "postavljanja temelja" za priznavanje administracije Zelenskog kao legitimne ukrajinske vlade i njeno održavanje čak i ako više ne kontroliše teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: