Nedelja, 06.02.2022.

15:45

Bajden naredio: Gomila se vojska na ukrajinskoj granici; iz Bele kuće upozoravaju – Vojna akcija koliko sutra

Očekuje se da će stotine američkih elitnih vojnika stići danas u jugoistočnu Poljsku blizu granice sa Ukrajinom.

Izvor: Beta, Tanjug

Bajden naredio: Gomila se vojska na ukrajinskoj granici; iz Bele kuće upozoravaju – Vojna akcija koliko sutra
EPA/EFE/ SPC. JOSHUA COWDEN/US ARMY HANDO

Po naređenju predsednika SAD Džoa Bajdena tamo će se rasporediti 1.700 vojnika zbog straha od ruske invazije na Ukrajinu.

Desantne pešadijske trupe 82. vazdušno-desantne divizije čiji ;komandant je general-major Kristofer Donahju očekuju se na aerodromu Žešov-Jasionka.

Bajden je naredio da se dodatne trupe SAD-a rasporede u Poljsku, Rumuniju i Nemačku kako bi iskazao i saveznicima i neprijateljima posvećenost istočnom krilu NATO-a zbog rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine.

Poljska, članica NATO-a, graniči se sa Rusijom i Ukrajinom, Rumunija se graniči sa Ukrajinom.

Divizija se može brzo rasporediti u roku od 18 sati i početi sa izvođenjem padobranskih napada kako bi osigurala ključne ciljeve.

Ranije ove nedelje, američki avioni su dovezli opremu i logističke trupe kao pripremu za dolazak divizije na aerodrom, koji se nalazi na nekih 90 kilometara od granice Poljske sa Ukrajinom.

Poljski vojnici su ranije radili zajedno sa divizijom SAD na misijama u Iraku i Avganistanu dok je oko 4.000 američkih vojnika stacionirano u Poljskoj od 2017. godine po principu rotacije.

"Rusija bi svakog dana mogla da preduzme vojnu akciju protiv Ukrajine"

Rusija bi mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu u roku od nekoliko dana ili nedelja, ali bi ipak mogla da se odluči za diplomatski put, izjavio je danas je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven.

Moguća ruska akcija mogla bi uključivati aneksiju ukrajinskog regiona Donbas, sajber napade ili invaziju na Ukrajinu u punom obimu, rekao je on za program En-Bi-Si (NBC) Njuza "Mit d pres" (Meet the Preš), preneo je Rojters.

Saliven je istakao da bi ruska vojna akcija protiv Ukrajine mogla da usledi koliko sutra i da bi mogla da traje nekoliko nedelja.

"Rusija bi svakog dana mogla da preduzme vojnu akciju protiv Ukrajine ili bi to moglo da se dogodi za nekoliko nedelja, ili bi Rusija mogla da izabere da krene diplomatskim putem umesto toga", rekao je Saliven za program "Foks njuz sandej".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: