Ambasada Ukrajine u Beogradu se oglasila: "Rusija povećala vojno prisustvo"

Beograd -- Od početka novembra 2021. godine Ruska Federacija je ozbiljno povećala svoje vojno prisustvo u neposrednoj blizini državnih granica Ukrajine.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Vladimir Zotov
Ilustracija: Shutterstock/Vladimir Zotov

To se navodi u saopštenju Ambasade Ukrajine u Beogradu.

"Vojska broji preko 100.000 lica i hiljade jedinica naoružanja i vojne tehnike. Nije prvi put da se primećuje ovako agresivno ponašanje Moskve, ali ovog puta se koncentracija snaga odvija tajno, što može ukazivati na zlokobne namere neprijatelja da još dalje izvrši invaziju na slobodnu teritoriju Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Osim toga, iz ukrajinske ambasade poručuju da je u poslednje vreme intenzivirana propaganda protiv Ukrajine u ruskim i proruskim medijima širom sveta, uključujući i srpske medije. To posebno uključuje navode o uznemiravanju ruskog govornog stanovništva Ukrajine, pozivajući ruske vlasti da sprovedu velike vojne invazije. Ova propaganda je osmišljena da opravda buduće agresivne akcije protiv Ukrajine.

Saopštenje sadrži četiri poruke, koje prenosimo u celosti.

"S tim u vezi, Ambasada Ukrajine skreće pažnju prijateljskom srpskom narodu na sledeće činjenice:

1. Ne slušajte šta Kremlj govori, već gledajte šta Kremlj radi. Kremlj već 30 godina govori da mu neko preti, ali ruske trupe uvek ratuju na tuđoj teritoriji – u Moldaviji (Pridnjistrovlje), Gruziji (Abhazija i Južna Osetija) i Ukrajini (Krim i Donbas).

2. Pratite hronologiju događaja. To je važno. Putin danas zahteva od Zapada da Rusiji da bezbednosne garancije, posebno da Ukrajina ne uđe u NATO. Ali podsetimo se da je Ukrajina do 2014. godine bila vanblokovska država koja nije želela u NATO i održavala prijateljske političke, ekonomske i kulturne odnose sa Rusijom. Međutim, Rusija je ipak napala neutralnu Ukrajinu. Odnosno, prvo je bila agresija RF, a onda posle toga je Ukrajina htela da uđe u NATO da bi se odbranila od ove agresije. Prvo je Rusija ukrala Krim i deo Donbasa, a posle je Zapad počeo da naoružava Ukrajinu.

3. Član 51 Statuta UN daje Ukrajini puno pravo da se sa oružjem u rukama brani od napada agresora .

4. Ambasada Ukrajine moli Srbe da ne slušaju ruske bajke o ugnjetavanju ruskog govornog stanovništva u Ukrajini. Polovina Ukrajinaca govori ruski. A Ukrajinci koji govore ruski u Oružanim snagama Ukrajine brane svoju domovinu od ruskog agresora. Ambasada Ukrajine moli Srbe da ne slušaju bajke o „građanskom ratu“ u Ukrajini. Međunarodni krivični sud je još 2016. godine jasno izjavio da postoji oružani sukob između Ukrajine i Rusije. A ko je kriv za ovaj sukob? Gde se nalazi ukrajinska vojska? Na svojoj ukrajinskoj zemlji. Gde se nalazi ruska vojska? Na ukrajinskoj zemlji. Znači da je Rusija agresor."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu