Odloženo suđenje za "Jovanjicu 2"

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je odloženo pripremno ročište u procesu protiv okrivljenih u predmetu poznatom kao "Jovanjica 2".

Izvor: Tanjug
Podeli

Među okriveljnima je i pet pripadnika BIA i MUP-a.

Do odlaganja je došlo zbog bolesti branioca prvooptuženog Predraga Koluvije, inače vlasnika Poljoprivrednog dobra “Jovanjica". Sledeće ročište zakazano je za 22. oktobar.

U procesu “Jovanjica 1”, prvooptuženi je takođe Koluvija, a tu se tereti kao organizator kriminalne grupe koja je nelegalno proizvodila marihuanu radi dalje prodaje. Na pripremnom ročištu će se utvđivati koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja, a okrivljeni će se kratko izjasniti o krivici. Nakon ovog ročišta sud će zakazati početak suđenja koje će biti otvoreno za javnost i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu. Odluka o spajanju dva postupka Jovanjica 1 i 2 trebalo bi da bude doneta nakon što se održi pripremno ročište.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za “Jovanjicu 2” protiv Koluvije i još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u julu 2020. godine u nastavku istrage u vezi sa proizvodnjom marihuane na imanju "Jovanjica". Pored Koluvuje, koji se tereti kao organizator ove grupe, optuženi su i Aleksandar Tošić, Branislav Radosavljević, Radovan Bojović, Milan Kendija, Saša Vujisić, Zoran Baštovanović, Miloš Teofilović i Slaviša Milinković. Vujisić je u bekstvu, a ostali optuženi se brane sa slobode.

Predrag Koluvija tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave, dok mu se za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga sudi u postupku koji je pokrenut u novembru 2019. godine. Aleksandar Tošić optužen je za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, kao i zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka u produženom trajanju. Branislav Radosavljević tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozovoljena proizovodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Radovan Bojović i Milan Kendija optuženi su za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Saša Vujisić za ista ova dela plus falsifikovanje službene isprave. Zoran Baštovanović i Slaviša Milinković terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Miloš Teofilović za ista dela plus posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

Policajci i agenti Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su vlasniku "Jovanjice" Koluviji, dok je uzgajao više od tone marihuane, pružali bezbednosnu i logističku podršku. Dostavljali su mu poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, falsifikovanu dokumentaciju da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice.

Koluviji još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u novembru 2019. godine, suđenje za nelegalnu proizvodnju 1,6 tona marihuane na "Jovanjici" počelo je u oktobru 2020. godine i juče je bilo nastavljeno saslusanjem svedoka. Koluvijina odbrana temelji se na tome da su biljke koje je gajio bile isključivo industrijska konoplja, ona koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana, kako to tvrdi tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 133 idi na stranu