Umro bivši alžirski predsednik

Bivši alžirski predsednik Abdelaziz Bouteflika umro je u 84. godini, dve godine nakon što je podneo ostavku pod pritiskom višenedeljnih protesta.

Izvor: index.hr

Subota, 18.09.2021.

08:15

Umro bivši alžirski predsednik
EPA/DAVID FERNANDEZ

Bouteflika, veteran alžirskog rata za nezavisnost, vladao je severnoafričkom zemljom dve decenije pre nego što se povukao sa mesta predsednika u aprilu 2019, kada su vojska i demonstranti osujetili njegov plan da traži peti mandat.

Od 2013. godine, kada je doživeo moždani udar, retko se pojavljivao u javnosti. Nakon ostavke Bouteflike, vlasti su u pokušaju da okončaju proteste tražeći reforme pokrenule istragu o korupciji bez presedana i osudile nekoliko visokih zvaničnika, uključujući predsednikovog brata i savetnika Saida, na zatvorske kazne. Dogovorili primirje sa islamistima, prevareni na izborima Bouteflika je postao prvi ministar vanjskih poslova Alžira i važna ličnost u pokretu nesvrstanih nakon rata za nezavisnost 1962. godine. Kao predsednik Generalne skupštine UN -a 1974. godine, pozvao je bivšeg palestinskog lidera Jasera ​​Arafata da govori pred telom, a takođe je zatražio i da Kina dobije mesto u Ujedinjenim nacijama. Prvi put je izabran za predsednika 1999. godine, kada je sa islamistima pregovarao o primirju i pokrenuo proces nacionalnog pomirenja, omogućavajući uspostavljanje mira. Smatra se da su čak tri od četiri izborne pobede obeležene prevarama i nepravilnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: