Srbija četvorocifrena – šta dalje?

Scenario koji se predviđao prethodnih dana danas se i ostvario. Srbija je zabeležila četvorocifren broj novozaraženih koronavirusom. I, šta sad?

Izvor: B92

Petak, 13.08.2021.

16:05

Srbija četvorocifrena – šta dalje?
Ilustracija: Shutterstock/Tong stocker

Svedoci smo brojnih najava, upozorenja i apela koji se sprovode u prethodnom periodu. Međutim, izgleda da to nije bilo dovoljno i da se javnost u Srbiji opustila, pa možemo reći i pomalo zaboravila na "nevidljivog neprijatelja" sa kojim se borimo skoro godinu i po dana.

Gotovo cela medicinska struka je saglasna - ovakav porast brojki se očekivao, a njemu je, osim gastarbajtera i njihovog odmora u Srbiji, doprineo i veliki broj proslava, kao i nepoštovanje mera. Član Kriznog štaba dr Kon najavio je dva izlaza iz trenutne situacije koja se najviše povezuje sa aktuelnim delta sojem koji je ocenjen zaraznijim od ostalih varijanti.

"Od juna se to prati i jasno je bilo da će doći do ovog nivoa. Moramo da shvatimo da bez mera i veće vakcinisanosti nećemo moći lako da izađemo na kraj i moramo da se pomerimo i prihvatimo to", naveo je Kon, koji je ranije izazvao razne reakcije javnosti kada je izjavio da je "jedino rešenje za početak nove školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina", tako što bi oni koji su primili vakcinu išli na nastavu, a oni koji nisu istu pohađali onlajn, ali takva odluka očekuje se od Ministarstva prosvete. Isto tako naglasio je da deca nemaju dovoljno znanja o imunizaciji pa bi umesto njih o tome trebalo da odlučuju roditelji, a jasno je poručio i da "ne možemo da se ponašamo kao da se ništa ne dešava".

"Svedoci smo ozbiljnog nepoštovanja mera u poslednjih mesec dana, situacija je takva da ona zahteva ozbiljno konsultovanje. Medicinski deo Kriznog štaba dolazi do saglasnosti da insistiramo na sastanku Kriznog štaba da bi se prodiskutovalo. Postoje dva racionalna izlaza, jedan je da se razmisli da li je zaista nemoguće uvesti kovid-propusnice, što je preporuka Javnog zdravlja širom sveta, a ako se ne prihvata tako nešto, nema drugog izlaza osim restrikcija", rekao je epidemiolog. I po rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića pooštravanje mera je sasvim moguć i logičan sled situacije.

"Ovo smo i očekivali, a vrlo je moguće pooštravanje mera tako da se smanje okupljanja, broj ljudi na utakmicama, manifestacijama, festivalima, da se ograniči rad noćnih klubova, kafana, ugostitelja. Ali o svemu tome odlučuje Krizni štab, koji ne činimo samo mi iz medicinskog dela", kazao je ranije Tiodorović za "Kurir.

Međutim, mišljenje imunologa i virusologa Milanka Šeklera je suprotno.

Kako je rekao, umesto pooštravanja epidemioloških mera logično je uvođenje pravila da za ulaz u ugostiteljske objekte i odlazak na javna okupljanja pojedinac mora da bude vakcinisan, da je preležao koronavirus ili da ima negativan test.

"Ne vidim zašto bi sad morali da svi budemo zatvoreni, onih 50 odsto vakcinisanih i oni koji nisu, zato što neki neće da se vakcinišu. Zadržavam stav da im je to pravo, ali nije mi jasno zašto sada najavljujemo rigoroznije mere u odnosu na situaciju, a ta situacija se odvija pred našim očima", zaključio je Šekler za RTS.

Na kraju, nove mere i odluke struke za sada možemo samo da nagađamo.

Epilog situacije očekuje nas na sednici Kriznog štaba koja će, po svemu sudeći, biti zakazana u najskorijem roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: