Uhvatili ih "na spavanju", ali sada "ostaju bez gasa"

Talibanska ofanziva u Avganistanu polako ostaje "bez gasa", pošto toj militantnoj grupi nedostaju resursi da osvoji velike gradove.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ
EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

To je danas izjavio Aleksandar Bikantov, visoki zvaničnik u ministarstvu spoljnih poslova Rusije, prenosi agencija Interfaks.

Bikantov je naveo primere gde je avganistanska vlada uspela da vrati neke oblasti koje su talibani osvojili prošlog meseca, iako je dodao da je pobunjenička aktivnost prisutna ovog meseca u velikim provincijskim centrima, javlja Rojters.

"Talibanima nedostaju resursi da preuzmu i drže velike gradove, uključujući i Kabul. Njihova ofanziva ostaje bez gasa", rekao je Bikantov.

Rusija insistira na mirovnim razgovorima, dodao je.

Talibansko osvajanje ruralnih oblasti širom zemlje uhvatilo je mnoge "na spavanju", posebno avganistansku vladu, dodaje se u tekstu britanske novinske agencije.

Pobinjenički borci su se u međuvremenu okrenuli urbanim centrima, napredujući duboko u tri velika grada - Herat, Lakšar Gah i Kandahar.

Tri talibanska komandanta su za Rojters rekla da su promenili strategiju - umesto da ciljaju ruralne oblasti, počeli su da se probijaju u većim gradovima, kao odgovor na pojačane vazdušne napade SAD, nakon što je Vašington rekao da završava svoj najveći rat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu