Savet EU produžio za BiH i tzv. Kosovo

Brisel -- Savet Evropske unije saopštio danas da je za dve godine, do 31. avgusta 2023. produžio mandate specijalnim predstavnicima EU u BiH i na Kosovu.

Izvor: Beta
Podeli
jorisvo/depositphotos/Ilustracija
jorisvo/depositphotos/Ilustracija

Predstavnik za BiH Johan Satler imenovan je prvi put 8. avgusta 2019. sa zadatkom da doprinese postizanju napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja, obezbeđivanju stabilne, održive, mirne, multietničke i ujedinjene zemlje koja mirno sarađuje sa svojim susedima i obezbeđivanju da je BiH nepovratno na putu ka članstvu u EU, navodi se u saopštenju.

"EU će takodje nastaviti da podržava sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", dodaje se u saopštenju.

Predstavnik za Kosovo Tomaš Žunjog, imenovan je 1. septembra 2020, ; sa zadatkom da doprinese promovisanju stabilnog, održivog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova, uključujući jačanje stabilnosti u regionu i doprinos regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu.

Njegov zadatak je i promovisanje Kosova koje je posvećeno vladavini prava i zaštiti manjina i kulturnog i verskog nasledja kao i podrška evropskoj perspektivi Kosova i približavanju EU u skladu sa perspektivom regiona i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i u skladu sa relevantnim zaključcima Saveta EU, dodaje se u saopštenju.

Savet EU ili Savet ministara EU je jedan od glavnih organa za donošenje odluka u Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu