Sreda, 30.06.2021.

14:16

SAD prisiljene da se suprostave "mračnoj" realnosti; Komandant upozorio: Terorizam se širi

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici prisiljeni su da se suprotstave mračnoj realnosti u Africi.

Izvor: Glas Amerike

SAD prisiljene da se suprostave
Ilustracija: EPA-EFE/ BRANDEN BOURQUE /US MARINE COPR

U Africi se godinama radi na suzbijanju širenja terorizma, bilo inspirisanog Al-Kaidom, Islamskom državom (IS, ISIS) ili lokalnim grupama, nisu uspele i gde bi mogle uskoro da budu pomračene potrebom fokusiranja na protivnike poput Kine i Rusije.

"Uprkos svim našim najboljim naporima, ovaj terorizam se i dalje širi", rekao je komandant američkih snaga u Africi general Stefen Taunsend za virtuelni odbrambeni forum u utorak.

"Širenje terorizma nastavlja se relativno neometano", dodao je Taunsend, napominjući da bi sudbina budućih napora mogla zavisi od pregleda položaja snaga, koji u ovom trenutku sprovodi američki Sekretarijat za odbranu, a koji će odrediti hoće li njegova komanda dobiti više trupa ili resursa ili će se tražiti način učini više sa manje trupa i resursa.

Ovo nije prvi put da Taunsend skreće pažnju na nastojanja Vašingtona da spreči širenje terorističkih grupa i ideologija širom Afrike.

Američki general je i prošle godine oglasio uzbunu, rekavši zakonodavcima: "Zapadni i međunarodni napori u Africi tamo ne završavaju posao... ISIS i Al-Kaida su u maršu".
Ilustracija: Deposit photos/Zabelin
Otprilike u isto vreme, američka Komanda za Afriku (AfriKom) počela je da menja svoj narativ kada govori o terorističkim grupama na tom kontinentu, govoreći o tome da ih "obuzdava", a ne "degradira".

Prošlog novembra, generalni inspektor Pentagona bio je podjednako otvoren u svom završnom izveštaju o američkim antiterorističkim operacijama u Africi, upozoravajući da su ključne terorističke grupe, poput al-Šababa u Somaliji, koji je povezan sa al-Kaidom i raznih podružnica terorističke grupe Islamska država takođe poznati, održavale svoju snagu, ako ne i rasle. Međutim, najnovija Taunsendova procena dolazi samo dan nakon što je 83-člana Globalna koalicija za poraz ISIS-a objavila svoju nameru da formira radnu grupu za Afriku koja će se se pokrenuti protiv širenja terorističke grupe na kontinentu.

Ovo dolazi i dok američki vojni lideri čekaju rezultate analize položaja svojih snaga, koji je pokrenula administracija predsednika Džoa Bajdena, kako bi se utvrdilo kako Vašington najbolje može da rasporedi trupe i resurse, jer se više fokusira na opasnosti koje donisi narastajuče nadmetanje velikih sila - sa Kinom i Rusijom.

Ranije ovog meseca, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je zakonodavcima da neće predvideti kada će analiza biti završena, ali ih je uverio da će fokus "biti da se osigura da li su u Somaliji ili nekom drugom mestu na svetu ti teroristi nemaju sposobnost da ugroze našu domovinu".

Posebno zabrinjava somalijski al-Šabab

Posebno zabrinjava somalijski al-Šabab, koji može da se pohvaliti sa čak 10.000 boraca.

Al-Šabab je "najveća, najbolje finansirana, kinetički najaktivnija ruka al-Kaide", upozorio je Taunsend u utorak, napominjući da bi, ostavljena sama, grupa na kraju mogla da predstavlja rizik ne samo za region, već i za same Sjedinjene Države.

I upozorio je da naporima da se obuzda teroristička grupa nije pomogla odluka bivšeg predsednika Donalda Trampa da povuče sve američke trupe iz zemlje prošlog decembra.

"Ne može se poreći da je naše prilično iznenadno premeštanje iz Somalije ranije ove godine uvelo nove slojeve rizika i složenosti", rekao je.

"Najbolji način za interakciju sa partnerima je uporedo i licem u lice“, rekao je Tovnsend. "Imamo ograničene mogućnosti da to uradimo kada samo doletimo i na trening i savetovanje i odletimo nazad".

Zabrinutost je samo porasla, a visoki somalijski vojni zvaničnici rekli su Glasu Amerike da su dodatna američka ograničenja vazdušnih udara u Somaliji - nije bilo nijednog američkog vazdušnog napada od 20. januara - samo dodatno ohrabrila Al-Šabab, što je procena koju su podržali obaveštajni podaci država članica Ujedinjenih nacija.

Trag

Ostaje da se vidi koliko će se to promeniti nakon što SAD završe reviziju položaja svojih trupa, pri čemu su najviši zvaničnici više puta isticali potrebu da se suprotstave Kini kao najvećem nadolazećem izazovu, istovremeno ističući egzistencijalnu pretnju koju predstavlja ruska vojska.

"Dali smo preporuke našim civilnim liderima i čekamo da donesu svoje odluke", rekao je Tovnsend.

Evropski saveznici Vašingtona, međutim, nadaju se da će SAD bar naći način da nastave podršku somalijskoj vladi.
Ilustracija: Deposiphotos/zabelin
"Tamo smo dobrodošli i imamo poziv od somalijske vlade", rekao je u utorak viceadmiral Erve Bležon, viceadmiral francuske vojske i generalni direktor Vojnog štaba Evropske unije, govoreći na istom virtuelnom forumu kao i Taunsend.

"Rat još uvek nije gotov i potrebna im je pomoć", rekao je Bležon. "Tamo zaista možete osetiti atmosferu nesigurnosti".

Centralnoafrička Republika

Bležon i drugi evropski zvaničnici takođe vide potrebu da SAD ostanu prisutne i izvan Somalije, posebno kao odgovor Rusiji, koja je plaćenike iz grupe Vagner, povezane sa Kremljem, poslala u Libiju i Centralnoafričku Republiku.

"Bio sam u Centralnoafričkoj Republici prošle nedelje. Video sam Vagnere... oni su svuda", rekao je.

"U zemlju ne donose ništa osim trenutnih bezbednosnih odgovora, možda, po cenu činjenja puno... kršenja ljudskih prava i zverstva".

"(Rusi) su veoma srećni što destabilizuju (situaciju)", dodao je Blejžan.

Put napred

Drugi zvaničnici i stručnjaci brinu se da li će zbog ruskih plaćenika, klimatskih promena ili terorizma opasnost od Afrike samo rasti i da će biti gora bez pomoći Vašingtona.

"Otkrivamo ogroman luk nestabilnosti", rekao je portugalski ministar nacionalne odbrane Žoao Gomes Kravinjo. "Kako SAD preusmeravaju svoj fokus na Indo-Pacifik, veoma je važno da SAD, kroz angažovanje sa Evropskom unijom, ostanu relevantan partner".

Bivši afrički bezbednosni zvaničnici, poput Samire Gaid, koja je bila viša savetnica bivšeg somalijskog premijera Hasana Ali Kairea, takođe vide potrebu da SAD ostanu.

"Podrška koju pružaju SAD je opipljiva... za pobedu nad pobunjenicima", rekla je ona, izražavajući nadu da bi Vašington mogao da preuzme "veću vodeću ulogu u sektoru bezbednosti među partnerima (Somalije)".
Foto: Depositphotos/happyalex
Kritičari američkog pristupa borbi protiv terorizma u Africi, međutim, upozoravaju da će se terorizam i nestabilnost samo proširiti ako Vašington nastavi da s eangažuje na isti način na koji je to činio u proteklih nekoliko godina.

"SAD gube rat“, rekla je Dženifer Kafarela, direktorka istraživanja na Institutu za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu.

"U poslednje dve decenije uložili smo značajan napor protiv različitih (terorističkih) elemenata", rekla je ona, napominjući da je bilo kratkoročnih pobeda. "Ali sve te aktivnosti zapravo nisu sprečile ove grupe da se prilagode i razvijaju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: