"U EU su nešto pomešali"

Strategija EU prema Rusiji, zasnovana na tri principa "suprotstavljanje, obuzdavanje i saradnja" odraz je logike iz Srednjeg veka, a ne pristup 21. veka.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

To je danas ocenila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

On je za TV Rusija 1 rekla da ne zna sa kim je visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepu Borelju uspelo suprotstavljanje, obuzdavanje i saradnja.

"Uopšte, čini mi se da je to nešto iz oblasti medicine, jer je prema svakom normalnom čoveku, normalnoj zemlji takav pristup neumesan… Uopšte nije pristup za 21. vek", rekla je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Navela je da je to srednjevekovni pristup kada jedna zemlja smatra da sve ostale treba da se ponašaju kao vazali.

"To je program za vazalne države. Nešto su, sigurno, pomešali", dodala je Zaharova.

Povodom negativnih komentara američkih eksperata o nedavnom samitu lidera Rusije i Amerike, Zaharova kaže da se radi o "besmislicama" i "klasičnoj američkoj propagandi".

"Zamislite, koliko će samo tih američkih besposličara ostati bez posla, bez finansiranja, ako ne bude sankcija i normalizuju se bilateralni odnosi", rekla je i dodala da takvi komentari nemaju veze sa stvarnošću.

Zaharova je ocenila da su američko-ruski ili rusko-američki odnosi zahvaljujucji Vašingtonu dospeli u ćorsokak.

"I dvojica lidera su to konstatovala pre samita. I identično su ocenili to što se dogodilo. Zašto se to opet gura u prvi plan već sam objasnila: jer iza toga su fondovi, novac, grantovi. Oni tako zarađuju", zaključila je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu