Pala odluka: Rumunija proteruje ruskog diplomatu

Bukurešt -- Rumunija će proterati ruskog diplomatu u znak solidarnosti sa Češkom, koja je u diplomatskom sukobu sa Moskvom, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ imaginative
Ilustracija: Depositphotos/ imaginative

Pročitajte još:

Persona non grata ima 24 sata

Jedna po jedna država staje na stranu protiv Rusije; Ima li kraja?

"Rumunske vlasti su odlučile da proglase personom non grata na teritoriji Rumunije Alekseja Gričajeva, zamenika vojnog atašea pri ambasadi Ruske Federacije u Bukureštu, s obzirom na njegove aktivnosti i postupke suprotne Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo dodaje da je ruski ambasador Valerij Kuzmin pozvan i obavešten o toj odluci. Češka vlada je prošle nedelje optužila rusku tajnu službu da stoji iza eksplozije skladišta municije 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe, i proterala 18 ruskih diplomata zbog špijunaže.

Rusija je uzvratila zahtevom da 20 čeških diplomata napusti njenu teritoriju, nakon čega je Prag objavio da će ograniči broj ruskih diplomata u Češkoj tako da misije obe zemlje imaju isti broj predstavnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je ponovo negirao navode Češke.

"To su veoma ozbiljne optužbe protiv Rusije", rekao je on i ocenio da su te optužbe "neosnovane", "neprijateljske" i "izuzetno štetne" za bilateralne odnose.

Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček zatražio je prošlog utorka od partnera u Evropskoj uniji i NATO-u da proteraju ruske diplomate u znak podrške Pragu.

Slovačka i baltičke zemlje su odmah najavile proterivanje ukupno sedam ruskih diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu