Predsednik Poljske pozvao EU da pooštri sankcije Rusiji

Predsednik Poljske Andžej Duda pozvao je danas Evropsku uniju da pooštri sankcije Rusiji posle hapšenja demonstranata na protestu podške Alekseju Navaljnom.

Izvor: B92

Nedelja, 24.01.2021.

21:55

Predsednik Poljske pozvao EU da pooštri sankcije Rusiji
EPA-EFE/ PIOTR NOWAK

"Ako želimo da sprovedemo poštovanje medjunarodnog prava, jedini način da to učinimo je bez pušaka, topova ili bombi, već putem sankcija. Spremni smo da pomognemo u postizanju konsenzusa o tom pitanju", rekao je Duda u intervjuu za britanski list Fajnenšel tajms.

Duda je predložio da šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) poseti Rusiju u februraru ako dotle Navaljni ne bude pušten na slobodu.

Borel je u subotu izrazio žaljenje zbog hapšenja demonstranata i "nesrazmerne upotrebe" sile tokom protesta u Rusiji, i zatražio oslobađanje Navaljnog.

Nekoliko država članica Unije i Evropski parlament pozvalo je na usvajanje novih sankcija protiv Rusije, ali je za to potrebno jednoglasna odluka svih 27. članica EU.
Oko 3.500 demonstranata uhapšeno je u subotu širom Rusije, od kojih 1.360 u Moskvi i više od 500 u Sankt Peterburgu, saopštila je danas nevladina organizacija OVD-Info specijalizovana za nadgledanje protestnih skupova.

Nekoliko desetina hiljada ljudi izašlo je na ulice u više stotina gradova u Rusiji tražeći oslobađanje Navaljnog koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: