N.Interest: Greška Beograda u vezi sa Kosovom pred MSP

Beograd je načinio stratešku grešku kada je posle samoproglašenja nezavisnosti Kosova zatražio od Međunarodnog suda pravde da donese presudu o legalnosti odluke

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ borkus
Ilustracija: Depositphotos/ borkus

Kako piše ''Nešenel interest'', Beograd je načinio taj korak umesto da od suda zatraži da razmatra da li je legalno to što se Kosovo odcepilo od Srbije.

Da je MSP odlučio da je Kosovo secesijom od Srbije prekršilo međunarodni zakon, velike evropske sile našle bi se u ekstremno nezgodnom položaju da moraju da brane postupak koji je nedvosmisleno proglašen nelegalnim po međunarodnom pravu, piše američki magazin u tekstu, u kojem pravi uporednu analizu "kosovskog slučaja" sa slučajem Nagorno Karabaha.

S druge strane, da je sud proglasio kosovsku secesiju legalnom, to bi "srušilo brane" za mnoge druge secesije zemalja u svetu, dodaje američki list.

Tako je, kako navodi "Nešenel interest", greška Srbije dovela do toga da je izbegnuto da se sud izjašnjava o ključnom pitanju legalnosti secesije, već je zauzeo najobazriviji mogući stav, tvrdeći da nema kršenja međunarodnog prava u samom deklarisanju nezavisnosti, osim ako ga eksplicitno zabranjuje Savet bezbednosti UN.

U suštini, deklarisanje nezavisnosti je, kako dodaje vašingtonski list, "pitanje slobode govora".

S vremena na vreme sve strane su tvrdile da je Kosovo jedinstven slučaj, a ne formalno pravni presedan, a pozivanje na to u slučaju Nagorno Karabaha pokazuje nespremnost da se prizna ta realnost.

Kada su zapadne sile podržale kosovsku nezavisnost, one su nedvosmisleno upozorile da je Kosovo sui generis (jednistven slučaj) - specijalni slučaj koji prema međunarodnom pravu ne može biti iskorišćen ni pod kojim okolnostima u drugim situacijama.

Ipak, to nije sprečilo sepratiste u drugim delovima sveta da se pozivaju na slučaj Kosova kada god se činilo da je to prilika za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 90 idi na stranu