CEAS: Monstruozne mizogine izjave Vojislava Šešelja

Centar za evroatlanske studije objavio je saopštenje u vezi sa gostovanjem Vojislava Šešelja na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2020.

15:06

CEAS: Monstruozne mizogine izjave Vojislava Šešelja

Saopštenje prenosimo u celosti:

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj je gostujući u jutarnjem programy Happy TV 23.11. 2020. godine izjavio: „A malo pre me pita Katarina što sam došao sa maskom. Da je Katarina sama u emisiji ja bih došao bez maske, ali pošto si ti Mariću ovde, ti si velika opasnost jer se mnogo družiš sa Jelenom Milić…..Ona celi zoološki vrt nosi sa sobom…Marić se bavi pripitomljavanjem NATO picajzli. Ne neću nju pominjati u tom kontekstu nego Marića.”

Za one koji ne znaju, spomenuti zoološki vrt se odnosi na povećan broj životinja koje očito nastanjuju telo Jelene Milić, direktorke Centra za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS), a koje prenose polne bolesti i to na način da se drugi moraju štititi maskama poput onih koje se koriste u zaštiti od virusa Covid-19, koji je u svetu odneo preko milion, a u Srbiji preko hiljadu života.

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj prirodu svojih mizoginih uvreda protiv Jelene Milić sada proširuje pa se ne radi više „samo“ (prim autora) o „NATO picajzlama koje Jelena Milić ima“ a koje se prenose „samo“ (prim autora) polnim putem sa NATO osobljem kako je do sada potpuno nesmetano, bez ičije osude, uključujući i mnogobrojne NVO, branioce ljudskih prava, aktiviste za zaštitu ženskih prava i boraca za rodnu ravnopravnost, a kamo li reakcije nadležnih nezavisnih i državnih tela za rodnu ravnopravnost, pojedinaca iz vlasti, REM ili organa gonjenja.

CEAS podseća da je dotični neometano godinama, kao narodni poslanik, promovisao i knjigu „Jelena Milić NATO picajzla“, resursima poreskih obveznika Republike Srbije (RS) među kojima su CEAS i Jelena Milić, uključujući i tvrdnje da je dokazao da Jelena Milić ima picajzle!

CEAS naglašava da je ova poslednja mizogina uvreda, dodatno uvredljiva i opasna po Jelenu Milić jer se povezuje i sa mogućnošću njenog zaražavanja drugih na način na koji se prenosi virus Covid-19.

Zaposleni na Happy TV, Milomir Marić i Katarina Korša su, kao i Irina Vukotić pre toga, opet dopustili da monstruozne mizogine Šešeljeve izjave upućene direktorki CEAS Jeleni Milić dolaze do velikog broja gledalaca u Srbiji imajući u vidu da je Happy TV četvrta po gledanosti u Srbiji, ali i sa velikom gledanošću u Republici Srpskoj i na satelitu, a njen jutarnji program možda i gledaniji. Imajući u vidu novi učestali broj pojavljivanja Vojislava Šešelja u spomenutom programu u kome on skoro svaki put napravi referencu na „NATO picajzlu Jelenu Milić“ smatramo da je ovo zajednički tendenciozni mizogini poduhvat sa elementima dodatne defamacije i zastrašivanja Vojislava Šešelja i Happy TV protiv Jelene Milić i CEAS.

Nažalost isti taj ratni zločinac, koji se na Happy TV pojavljuje vrlo često, bio je nedavno gost i u emisiji Hit Tvit na Pink TV, takođe TV sa nacionalnom frekvencijom, tako da „prijateljski savet“ Milana Antonijevića direktora Fondacije za otvoreno društvo, koji smo dobili umesto njegove osude Šešelja i Happy TV i podrške CEAS i Jeleni Milić, sa argumentom da stvar „pustimo jer je Šešeljevo prošlo“ očito ne stoji.

CEAS o ovom slučaju više godina upozorava Brankicu Janković, reizabranu Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti. Janković godinama izbegava da javno osudi ovo višegodišnje Šešeljevo mizogino ponašanje protiv Jelene Milić, već odbija i da na mnogobrojne CEAS dopise sa zahtevom za reagovanje po službenoj dužnosti reaguje, dajući pravno nevaljana obrazloženja.

CEAS posebno ukazuje da je ovaj zajednički tendenciozni mizogini poduhvat sa elementima dodatne defamacije i zastrašivanja koju realizuju Šešelj i Happy TV došla samo par dana pošto je u Beogradu završena još jedna visoka međunarodna konferencija „Beogradska NATO nedelja“ koju organizuje CEAS, a na kojoj su ove godine govorili visoki zvaničnici Srbije, EU, SAD i NATO. Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj je intenzivno gostujući na Happy TV iznosio mizogine uvrede spominjući „NATO picajzlu“ i u periodu pre organizovanja konferencije, što potvrđuje naše teze da se radi o organizovanom zajedničkom poduhvatu, koji niko ne osuđuje i na koji niko ne reaguje, sa konkretnim ciljem, pa na to ukazujemo pažnju i relevantnim Zapadnim akterima.

CEAS podseća da je nacionalna frekvencija koju ima Happy TV javno dobro svih građana Republike Srbije, pa i građana angažovanih u CEAS, uključujući i Jelenu Milić. Samo pet TV stanica ima privilegiju da stigne do svakog TV prijemnika u Srbiji, što nije slučaj sa TV stanicama koje nemaju nacionalnu frekvenciju, a na kablovskim su televizijama, bez obzira na relativizacije predstavnika REM.

Podsećamo, Zakonom o radiodifuziji ("Sl. glasnik RS", br. 42/2002, 97/2004, 76/2005, 79/2005 - dr. zakon, 62/2006, 85/2006, 86/2006 - ispr. i 41/2009) je propisano da emiteri moraju poštovati dostojanstvo ličnosti u programima koji se prikazuju posredstvom radija i televizije. Član 19. propisuje “Prikazivanje programa koji teško ugroþavaju fizički, mentalni ili moralni razvoj maloletnika, zabranjeno je.” Članom 20. ovog Zakona je propisano da se moraju štititi autorska i srodna prava, dok Član 21. propisuje da programi emitera ne smeju da sadrže informacije kojima se podstiče “diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog različite političke opredeljenosti ili zbog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog seksualne opredeljenosti. “

CEAS pravni tim će se ovim povodom posebno obratiti REM i međunarodnim akterima koji se bave pitanjem medijske slike u Srbiji.

CEAS pravni tim priprema još jedan zahtev Poverenici za zaštitu ravnopravnosti da po službenoj dužnosti reaguje na nove ponovljene uvrede i mizoginiju Šešelja sa nadom da će u svom drugom mandatu, koji je potvrđen pre par dana, a za koji smatramo da je loš iz mnogo razloga o čemu smo pre neki dan obavestili javnost, a što skoro niko nije preneo, Poverenica možda konačno reagovati.

CEAS tim će, istim povodom, zahtevati sastanke sa ministarkom kulture, ministarkom za ljudska prava i potpredsednicom Vlade i predsednicom Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

CEAS će nažalost, kao i u svim drugim mnogobrojnim slučajevima do sada, umesto nadležnih organa gonjenja, morati sam da preduzima i mere pred nadležnim pravosudnim organima, iako su nam mnoge tužbe zbog teških pretnji, neosnovanih uvreda i laži odbacivane s jedne strane, a postupci protiv poznatih počinilaca se razvlače namerno godinama, s druge strane, što nas sve organizaciono i materijalno iscrpljuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: