Nema nam u EU

Srbija je i dalje pod restrikcijama za putovanje u zemlje EU zbog koronavirusa, javila je agencija Tanjug.

Izvor: B92, Blic

Sreda, 30.09.2020.

11:59

Nema nam u EU
Depositphoto/kuligssen

Ministri zemalja članica EU odlučivali su danas da li će lista zemalja čijim državljanima je dozvoljen ulazak u EU biti proširena. Kao što je i bilo najavljeno, Srbija se nije našla na toj listi zbog striktnih pravila EU o broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

Ograničenja za putovanja u EU nastaviće tako da važe i do polovine oktobra.

Diplomatski izvori Nemačke, koja trenutno predsedava Savetom EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastanku u Briselu nisu revidirali listu onih zemalja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU.

Lista od 11 zemalja nije menjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svetu.

EU je nakon višemesečnog zatvaranja spoljih granica u cilju zaustavljanja širenja pandemije kovida 19, u julu oformila listu trećih zemlja kojima je na osnovu "bolje ili slične" epidemiološke situacije bio dozvoljen ulazak u prostor Šengena.

Srbija je prve dve nedelje jula bila među 15 zemalja za koje je važila preporuka za slobodno putovanje u EU. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, Srbija je sredinom jula skinuta sa liste.

Trenutno "zeleno svetlo" za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruandae, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

Statistički gledano Srbija je ispunila sve preduslove da se nađe na zelenoj listi, pošto je EU na nju stavljala zemlje koje su prvo imale ispod 25 zaraženih na 100.000 stanovnika, dok je kasnije prag snižen na 16/100.000. Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Srbija je u poslednjih 14 dana imala 977 registrovanih slučajeva koronavirusa, odnosno 13,95 na 100.000 stanovnika, preneo je ranije Blic.

Ministar spoljnih poslova Srbije ranije je izjavio za beogradske medije da je reč o politici jer u EU postoje zemlje u kojima je situacija sa koronavirusom mnogo gora nego u Srbiij.

Ipak, Ukrajina je baš danas dozvolila građanima Srbije da uđu na njenu teritoriju. O čemu se radi pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: