Austrijska policija razbila grupu predvođenu državljaninom Srbije: 59 krivičnih prijava, saslušano 48 osoba

Beč -- Austrijska policija razbila je nakon duže istrage organizovanu grupu, predvođenu državljaninom Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE Sascha Steinbach
EPA-EFE Sascha Steinbach

Ta grupa je posredovala u sklapanju fiktivnih brakova za građane sa Balkana, koji su na taj način dolazili do austrijske boravišne i radne dozvole, javila je danas agencija APA.

Šef grupe, četrdesetdevetogodišnji državljanin Srbije osumnjičen je da je sa dvojicom saučesnika, državljanima Austrije, organizovao 27 fiktivnih brakova za građane iz Srbije, Bosne i Kosova, koji su tako kao supružnici osobe iz EU sticali pravo boravka i rada u Austriji.

Mlade su najčešće bile iz Mađarske, a osumnjičeni su po braku uzimali u proseku 10.000 evra. Kako se dalje navodi, brakovi su uglavnom sklapani pred matičnim uredima u Srbiji, javila je APA.

Osumnjičeni za petocifrenu sumu nisu posredovali samo u sklapanju fingiranih brakova, već su svojim klijentima obezbeđivali i potvrde o zaposlenju u fiktivnim firmama u Beču, što im je omogućavalo da dobiju boravišne i radne dozvole i uživaju austrijske socijalne beneficije.

Policija je protiv osumnjičenih podnela ukupno 59 prijava koje se odnose na organizovano pomaganje u kršenju zakona o boravku stranaca, posredovanje u sklapanju lažnih brakova i falsifikovanje isprava.

U istrazi je saslušano 48 osoba, a za još devet osoba raspisana je potraga, prenela je austrijska APA.

strana 1 od 604 idi na stranu