Erdogan: Neću popustiti piratima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan oceno je kao "pirateriju" aktivnosti zemalja koje se protive Turskoj u Sredozemlju.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2020.

20:07

Erdogan: Neću popustiti piratima
Getty Images/Stringer

U tom području su jednostrane turske pretrage za nalazištima nafte i gasa izazvale snažne tenzije.

"Ako popustimo pirateriji po ovom pitanju, gde smo potpuno u pravu, nećemo moći odgovoriti budućim generacijama", izjavio je Erdogan u govoru u Ankari.

"Ne možemo ostaviti našoj deci zemlju nesposobnu da brani sopstvene interese, bez vere u sebe", dodao je Erdogan.

Ove izjave date su u kontekstu jakih tenzija u istočnom Sredozemlju. Ankara je izazvala bes Grčke raspoređujući brod za pretragu nafte u zoni na koju Atina polaže prava.

Jedna turska fregata i grčki brod sudarili su se prošle nedelje u istočnom Sredozemlju, rekao je danas za Frans pres jedan grčki vojni izvor, potvrđujući izveštaje medija.

Ignorišući pozive EU za smirivanje situacije Turska je u nedelju objavila da će produžiti traženja nalazišta gasa u drugoj spornoj zoni.

U današnjem govoru Erdogan je predstavio deo Sredozemlja na koji Ankara polaže pravo kao produženje turske teritorije nazivajući to "plavom domovinom".

"Odbrana plave domovine isto je toliko važna kao odbrana naših kopnenih granica", rekao je Erdogan.

Erdogan je ipak pokazao spremnost za dijalog i podvukao da očekuje od svojih sagovornika "korake koji mogu da smanje tenzije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: