Putin: Mora biti dobrovoljno

Vakcinacija protiv gripa treba da bude dobrovoljna, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Sputnjik.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2020.

18:44

Putin: Mora biti dobrovoljno
EPA-EFE/ SHAMIL ZHUMATOV / POOL/ arhiva

On je dodao da je potrebno kompetentno informisati ljude o važnosti vakcinacije i učiniti proces što je moguće lakšim.

"Da li se vakcinisati protiv gripa ili ne lični je izbor svakog čoveka, ali to je takođe i ogromna odgovornost svake osobe za sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najbližih, posebno roditelja za zdravlje svoje dece", rekao je Putin na sastanku o sanitarno-epidemiološkoj situaciji u Rusiji.

"Naravno, princip dobrovoljnosti se mora strogo poštovati", naglasio je on.

Predsednik je naveo da je potrebno informisati ljude o važnosti vakcinacije protiv gripa i virusnih respiratornih infekcija, govoriti kada i u kojoj zdravstvenoj ustanovi se ona može besplatno obaviti, po mogućnosti bez čekanja u redu.

Ruski lider rekao je da je najvažnije zaštititi život i zdravlje državljana Rusije i da vlasti moraju da polaze od te logike.

Ključni zahtevi za vakcinu protiv koronavirusa su njena dokazana efikasnost i bezbednost, poverenje u nju mora biti apsolutno, naglasio je ruski predsednik.

"Zbog toga se mora postupati veoma pažljivo, poštujući sve zahteve i pravila u ovoj oblasti. Poverenje u vakcinu mora biti apsolutno", precizirao je Putin i dodao da će se upravo odatle polaziti kada se budu donosile dalje odluke o vakcinaciji protiv koronavirusa.

U Rusiji trenutno 17 naučnih instituta razvija 26 varijanata vakcina protiv koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: