Eskalirao sukob na granici, raste broj žrtava na obe strane

Sukob jermenskih i azerbejdžanskih snaga eskalirao je, a Azerbejdžan je saopštio da je još sedmoro njihovih vojnika ubijeno, a Jermenija je izgubila dva vojnika

Izvor: B92

Utorak, 14.07.2020.

15:59

Eskalirao sukob na granici, raste broj žrtava na obe strane
Foto: Depositphotos/Alex.S.

Razmirice na spornoj granici između dva naroda u južnom delu Kavkaza počele su u nedelju.

Novi gubici azerbejdžanskih snaga dovode do broja od 11 poginulih u poslednja dva dana, dok je Jermenija ranije prijavila petoro povređenih uz još dva poginula vojnika danas.

Dva suseda na jugu Kavkaza su još od rata 1994. u sukobu, povremeno oružanom, uz žrtve, oko Nagorno-Karabaha - otcepljenog regiona Azerbejdžana koji kontrolišu jermenske snage, a zastali su pokušaji međunarodnog posredovanja da se problem reši.

Mevlut Čavušoglu, ministar spoljnih poslova Turske koja ima bliske veze s Azerbejdžanom, ponudio je podršku i osudio Jermeniju, a Ministarstvo spoljnih poslova Rusije koja ima bliske veze sa obe strane i ranije je pregovarala s njima u okviru OEBS-a, izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost" zbog sukoba.

Visoki predstavik EU za Južni Kavkaz Toivo Klar najavio je mogućnost ponovnog posredovanja OEBS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: