Najveća akcija britanske policije - među 700 uhapšenih i "nedodirljivi"

Britanska policija uhapsila je više od 700 osumnjičenih, zaplenila 54 miliona funti i više tona droge.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ deeblue
Foto: Depositphotos/ deeblue

Ovo je najveća i najznačajnija operacija protiv organizovanog kriminala u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zvaničnici su rekli da su među uhapšenima osobe koje su se smatrale "nedodirljivima" pošto su decenijama izbegavale pravdu istovremeno uživajući u vođenju "blistavog" stila života.

Zaplenjeno je i 77 komada vatrenog oružja i granata, 1.800 komada municije, više od dve tone droge klase A i B i 28 miliona pilula "uličnog valijuma" iz ilegalne laboratorije, prenosi "Indipendent".

Oduzeto je i 55 skupocenih automobila i 73 luksuznih satova.

Kriminalne grupe visokog nivoa uključujući i one koje su uvozile oružje, drogu, krijumčarili ljude u Britaniju, bile su meta u nizu racija pošto su policijske agencije pristupile tajnoj mreži komunikacija.

Osumnjičeni su koristili mrežu EnkroČet za mobilne telefone koji su dizajnirani da budu zaštićeni od policijskog prisluškivanja. Ali u aprilu

su međunarodni stručnjaci uspeli da dešifruju poruke i počeli da prikupljaju podatke.

Na stotine službenika radilo je na analizi podataka i idenfitikaciji korisnika EnkroČeta pregledajući više miliona poruka i na stotine hiljada slika.

"To je najznačajnija i najveća operacija te vrste u Velikoj Britaniji", izjavio je portparol Nacionalne kriminalističke agencije

Operacija je takođe otkrila identitet priličnog broja korumpiranih policajaca i zaposlenih u različitim bezbednosnim i policijskim agencijama.

"Raskrinkavajuće te grupe spasili smo bezbroj života i zaštitili zajednice širom Ujedinjenog Kraljevstva", dodao je zvaničnik.

strana 1 od 565 idi na stranu