Vučić: Sramota me je da govorim o priznanju Kosova uoči Vidovdana VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je navode da će Srbija priznati nezavisnost Kosova uoči Vidovdana.

Izvor: B92

Utorak, 16.06.2020.

12:31

Vučić: Sramota me je da govorim o priznanju Kosova uoči Vidovdana VIDEO
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

"Na to da Srbija priznaje Kosovo uoči VIdovdana sramota me je da odgovorim. Sramota me je, jer to govori više o njima. To nikada neće biti tema. To govori o tome šta su drugi činili", izjavio je.

On je istakao da nam predstoji težak period, koji će početi sa dolaskom Miroslava Lajčaka.

"Sa Putinom sam juče razgovarao, dug razgovor smo imali. Dan posle izbora Lajčak dolazi, dan posle toga idem u Moskvu. Dva dana posle toga moramo da se dogovorimo koja delegacija ide u Vašington. Nekoliko dana posle toga mislim da će biti još nekih važnih skupova o kojima ne možemo da govorimo, jer su nam tako rekli", izjavio je i dodao da ćemo se "truditi da uspešno čuvamo naše nacionalne interese".

Vučić je izjavio da treba sačekati da li će Albanci ispoštovati Grenelov zahtev oko kandidovanja u međunarodne organizacije.

"Ne zaboravite da Tači to nikada nije hteo da prihvati. Četiri godine sam ja to nudio, četiri godine insistirao jer je uvek bila strašna kampanja protiv nas. Četiri godine to nisu prihvatili, a sad smo odjednom obavešteni da jesu. Videćemo", poručio je.

Kako je naveo, veliki je sukob između Amerike i Nemačke, ali je važno da Srbija vodi pametniju politiku nego što je to ranije radila u odnosu na velike sile.

"Kako god da se završi, važno je da u tuči slonova ostanemo nepovređeni. Nećemo da se bijemo sa Nemačkom i Amerikom", rekao je Vučić i dodao Srbija želi da razgovara i da od toga ne beži.

Upitan je i da li bi najavljena mogućnost da Priština odustane od zahteva za priznavanjem u međunarodnim organizacijama mogla da znači da nema rešenja bez kompromisa.

"Ovde se vodi velika igra između velikih igrača u međunarodnoj zajednici za koje smo i mi i Ambanci suviše mali. Sa druge strane, Albanci vode svoje unutrašnje igre", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: