"Naziv Kosovo i Metohija je mazohistički skandal"

Odluku o ukidanju mera reciprociteta, koju je donela vlada Avdulaha Hotija Pokret Samoopredjeljenje nazvao je "izdajom i mazohističkim skandalom", prenosi Koha.

Izvor: B92

Subota, 06.06.2020.

18:24

Foto: EPA Kushtrim Ternava

"Izdaja nema rogove. Vlada Hotija, u kojoj nema nijednog političkog lidera, nego iza scene je sponzorisana od Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, i podržana kukavički od Ise Mustafe, Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja i Fatmira Limaja, danas je poništila meru reciprociteta", saopštio je pokret Samopredeljenje.

"Odsad je Kosovo, kojom vlada navedena klika i marionetska vlada, odustalo od naziva 'Republika Kosovo' i prihvatilo kao validnu dokumentaciju u kojoj se Kosovo naziva 'Kosovo i Metohija'. Ovaj mazohistički skandal odmah je pozdravljen od Vučića. Veselji i drugi podvrgli su se Hotiju, sledećem slugi dvojke Vučić - Tači. Razlog zašto je pozdravljen: jer je, kako je sam Vučić izjavio, reciprocitet je koštao Srbiju milione evra dnevno, novac koji je ostao na Kosovu kojim smo pomogli našoj privredi", saopštio je Pokret Samoopredeljenje u objavi na Fejsbuku.

Samoopredeljenje dodaje da je reciprocitet mera koju je trebalo da iskoristi svaki albanski političar.

"Iako je Vučić u razgovoru sa kancelarkom Merkel bio spreman da nastavi dijalog i ako reciprocitet ne bude ukinut, što je trebalo da bude iskapitalizovano od svakog albanskog političara, stari vladari su uklonili reciprocitet. Iako su kamioni koji dolaze iz Srbije počeli da poštuju pravila reciprociteta i koriste dokumenta sa službenim nazivom 'Republika Kosovo', gubitnici su ukinuli reciprocitet", navode iz Samoopredeljenja.

Stranka bivšeg premijera Albina Kurtija optužila je sadašnju vladu da Kosovo ne vidi kao nasleđenu zemlju, a mladima nudi "progonstvo, a kao sadašnjost uništavanje suvereniteta, dostojanstva, reciprociteta, pravde i razvoja".

Samoopredeljenje je ocenilo da je neslaganje građana sa vlašću veće nego ikad. Prema njihovoj oceni, nijedan dogovor koji se u ovom trenutku može postići "ne može se primeniti u ovoj krizi demokratskog i političkog legitimiteta, jer velika većina podržava Samoopredeljenje, za reciprocitet i protiv podele zemlje".

"Nezadovoljstvo i neslaganje građana sa ovim odlukama i ovom vladom veće su nego ikad. Tači možda planira da postane jak predsednik poput Vučića s marionetskom vladom, ali naš autokrata, za razliku od srpskog autokrate, ne uživa ni malo demokratske legitimnosti. Tači i njegove stranke ne mogu pobediti na izborima, narod je protiv njih. U ovoj krizi demokratskog i političkog legitimiteta ne može se primeniti nikakav sporazum ili odluka, jer ogromna većina podržava Samoopredeljenje, za reciprocitet i protiv podele zemlje. Uklonili su reciprocitet da zaključe loš sporazum, međutim onima koji misle da mogu postići dogovor i vladaju bez naroda rok će uskoro isteči ", zaključuje se u reakciji Pokreta Samoopredeljenje.

Koha podesća da je odluka nove vlade da ukine reciprocitet, doneta nekoliko dana nakon što je Abdulah Hoti postao premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: