"U Švajcarskoj je teško nabaviti maske i dezinfekciona sredstva" VIDEO

Po broju obolelih od korona virusa Švajcarska je na 10. mestu u svetu. Do sada je registrovano više od 20.000 obolelih i skoro 700 preminulih.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2020.

12:13

Default images

Najugroženiji je kanton Tićino koji se nalazi na granici sa Italijom.
Kako bi sprečila dalje širenje epidemije tamošnja vlast podiže ograde na granicama a razmatraju se i rigoroznije mere.

Švajcarska je zemlja sa veoma brojnom srpskom dijasporom a ambasador naše zemlje u Bernu Goran Bradić kaže da je u toj zemlji vanredno stanje na snazi do 19. aprila i da je situacija "blago tenzična ali pod kontrolom".

On navodi da je u Švajcarskoj teško nabaviti maske i dezinfekciona sredstva što je "čudno za zemlju koja ima jaku hemijsku industriju i sopstvenu proizvodnju respiratora".

Bradić dodaje da se od aprila beleži pad broja novozaraženih, kao i da država mnogo pažnje pridaje saniranju ekonomske štete jer se dnevno beleži čak dve hiljade otkaza.

Zbog toga su granice ostale otvorene jer Švajcarska mnogo zavisi od strane radne snage.

Kada su naši državljani u pitanju, mnogi su se vratili u Srbiju a zahtevi onih koji žele da se vrate i dalje pristižu.

Za one koji će u Švajcarskoj morati da ostanu duže od dozvoljenih 90 dana, omogućeno je da podnesu zahtev za regulisanje produžetka boravka bez konsekvenci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: