Pukotine u istorijskom sporazumu: Počeo da propada za manje od 24 sata

Sporazum Sjedinjenih Američkih Država i talibana o kraju rata koji traje 19 godina počeo je da se krši za manje od 24 sata otkako je potpisan, piše Politiko.

Izvor: B92, Politico
Podeli

Prema pojedinim izveštajima, danas su nastavljene borbe talibana i avganistanskih snaga, što je kršenje mirovnog sporazuma koji su u subotu, 29. februara potpisali američki i talibanski zvaničnici.

Takođe, talibani su odbili da učestvuju u unutaravganistanskim pregovorima, što je bio jedan od uslova povlačenja američkih trupa, dok avganistanska vlada ne oslobodi oko 5.000 talibanskih zarobljenika.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani, čija vlada nije uključena u američko-talibanski sporazum, odbio je tu naredbu talibana.

"Ne postoji obaveza da pustimo 5.000 zarobljenika", rekao je on novinarima u Kabulu.

Sporazum, koji bi kao rezultat imao povlačenje američkih trupa za 14 meseci, suočava se sa odbijanjem jednog od najbližh saveznika predsednika SAD Donalda Trampa.

"Hajde da ne činimo u Avganistanu ono što je uradio Obama u Iraku", rekao je senator Lindzi Grejam.

"Imamo šansu da okončamo ovaj avganistanski rat pametno, ali biće nam potrebne preostale američke snage, kao i antiterorističko prisustvo u godinama pred nama, jer ne verujem u talibansku policiju Al-Kaide i Islamske države", rekao je on.

U jednom od poslednjih napada, avganistanska ambasadorka u SAD Roja Rahmani osvrnula se na izjavu ministra odbrane Marka Espera u Kabulu, koji je obećao da će SAD odgovoriti ako se talibani ne budu pridržavali obaveza da smanje nasilje.

"Kako se budu odvijali pregovori u unutaravganistanskim razgovorima, koliko sam shvatila smanjivaće se nasilje", rekla je Roja Rahmani u Vašingtonu.

"Rečeno mi je da su američke snage spremne, te da ako bude nasilja u punoj su pripravnosti da reaguju", kazala je ona.

"Ako talibani žele mir moraju da prestanu da ubijaju Avganistance", zaključila je ona.

SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum sa ciljem da se okonča rat u Avganistanu, koji traje već 19 godina.

SAD će, kako je predviđeno sporazumom, početi sa povlačenjem vojske u zamenu za obavezivanje talibana da će Avganistan prestati da bude uporište terorističkih napada.

Američka vojska izvršila je invaziju na Avganistan nakon terorističkih napada Al Kaide na američkom tlu 11. septembra 2001. godine.

Talibani su tada podržali Al Kaidu i Osamu bin Ladena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu