Rusija o pogibiji turskih vojnika: Nije trebalo da budu tamo

Moskva -- Prema ruskom Ministarstvu odbrane, turska vojska, koja se juče našla na udaru snaga sirijske vlade u zoni deeskalacije Idlib, nije trebalo da bude tamo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/STR
Ilustracija: EPA-EFE/STR

Kako prenosi ruska agencija RIA, 27. februara ekstremisti terorističke grupe Tahrir al-šam pokušali su da napadnu sirijsku vojsku na području Behuna.

Sirijske trupe odgovorile su vatrom, koja je pogodila i turske trupe, "koje su bile u borbenim formacijama terorističkih grupa".

Štaviše, prema turskoj strani, na tom području nije bilo i nije trebalo da se nalazi nijedna jedinica turske vojske, naglasilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je, međutim, saopštilo da ruski ratni avioni nisu izveli udare na području na kojem su bile turske trupe i da je Rusija učinila sve kako bi sirijska vojska prekinula vatru kako bi omogućila da se trupe evakuišu.

"Avijacija vazduhoplovnih snaga Rusije u oblasti naselja Behun nije korišćena", dodaje ministarstvo odbrane.

Sinoć je guverner pogranične pokrajine Turske Hataj Rahmi Dogan rekao da su u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula 33 turska vojnika, a 36 ranjeno. Nakon toga Ankara je najavila početak kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijskih trupa.

Omer Čelik, portparol vladajuće Partije pravde i razvoja u Turskoj, nazvao je incident "napadom" na NATO i najavio konsultacije sa savezom.

strana 1 od 553 idi na stranu