Đukanović: Da li uvek imamo dobru saradnju sa susedima - ne

Crna Gora je zemlja koja je u stanju da rešava aktuelne teme u najboljoj demokratskoj praksi, istakao je u Briselu predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ GEORGI LICOVSKI
EPA/ GEORGI LICOVSKI

Đukanović je naglasio da ona to može da ostvari poštujući ono što je pravna tekovina EU, sa čijim pravnim sistemom se usaglašava.

Upitan kakva je bila komunikacija između njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom večere koja je sinoć održana u Briselu, Đukanović je rekao da je na radnoj večeri tema bio odnos Evropske unije i Zapadnog Balkana, i da se svako od lidera regiona potrudio da pitanja koja se tiču unutrašnjih prilika ne iznosi u prvi plan.

"Govorili smo o zajedničkim problemima i potrebama, a u fokusu je bila nova politika EU prema Zapadnom Balkanu", preneo je on.

Kazao je da se, kada su u pitanju "aktuelne teme", toga kratko dotakao i preneo da je Crna Gora u stanju da ih rešava u najboljoj demokratskoj praksi poštujući pravne tekovine EU.

"Ne skrivamo probleme. Što se više približavamo EU poslednja nasleđa onoga što je antievropsko isplivava i to treba rešavati u duhu dobre evropske prakse", naglasio je on.

Đukanović je rekao da je Crna Gora svojim iskustvom pokazala da je to u stanju da učini, navodeći devedesete kada je uspela da odoli nacionalnim i verskim sukobima.

"Ne treba imati sumnje da smo u stanju te probleme rešavati. Da li imamo uvek dobru saradnju sa susedima? - Ne. Treba razumeti nije ovo problem ekskluzivno crnogorski. Vidim ga u širem kontekstu. U regionu se vodi oštar politički duel između politika koje zaustupaju evropsku budućnost i poltiku koja želi da zadrži Balkan na antievropskom koloseku", ocenio je on.

Istakao je da Crna Gora želi da razvija dalje multietničko društvo.

Đukanović je kazao da Crna Gora ne želi da se vraća na status srednjovekovne države u kojoj crkva vodi važnu ulogu. Naglasio je da ne želi da otvara sukobe sa svojim kolegama i da se trudi da sa svima razgovara na odgovoran način, da razgovara o pitanjima od zajednickcog interesa, zajedničkoj evropskoj budućnosti, i da primeti deformitet u politici što ugrožava dobar tempo razvoja Crne Gore.

"Nije dobro da bilo ko sebi daje za pravo da se vraćamo u vreme devedesetih i da pokušavamo sa viškom pažnje prema nacionalnim manjinama u drugim državama pokažemo nedovoljno pažnje prema suverenitetu država", rekao je Đukanović.

On je rekao da je njegova poruka crnogorskoj manjini, gde god živela, uvek ista, a to je da pre svega budu odgovorni građani država za koje su se opredelili da budu njihov dom, da budu lojalni građani, i da će sigurno država da im uzvrati poštovanjem, što radi i Crna Gora.

"Ako se to ne dogodi, onda je to polazište za ozbiljan razgovor da li se svi pridržavamo standarda poštovanja prava manjina. Mislim da je jako važno da se oslobodimo drugih iskustava. Treba da sinhronizovano delujemo u ispunjavanju standarda koji bi vodili ka zajedničkom evropskom domu", zaključio je on.

strana 1 od 173 idi na stranu