"Diktatura blokirala politiku razgovora"

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido odbacio je mogućnost da učestvuje u razgovorima sa Nikolasom Madurom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ MIGUEL GUTIERREZ
EPA-EFE/ MIGUEL GUTIERREZ

Gvaido je to odlučio nakon što je predsednik Venecuele pozvao na dijalog njegove vlade i SAD, a američki državni sekretar Majk Pompeo odgovorio da pregovora neće biti ako se Maduro ne povuče s vlasti.

Gvaido je naveo da je "diktatorski način vladanja ubio tu priliku".

"Pokušali smo da razgovaramo nudeći vrlo jednostavno rešenje, zaista poštene izbore. Diktatura je blokirala tu priliku, kao i mnogo puta ranije", rekao je Gvaido u intervjuu za CNN.

On je optužio Madura da je odgovoran za katastrofu i humanitarno vanredno stanje u zemlji, kršenje ljudiskih prava i korupciju.

Gvaido, samoproglašeni privremeni predsednik Venecuele, nalazi se na evropskoj turneji, suprotstavljajući se zabrani putovanja i rizikujući da završi u zatvoru, u novom pokušaju da zbaci Madura.

On planira da tokom turneje pozove evropske i američke lidere da prestanu da kupuju venecuelansko "krvavo zlato", kojim se, kako tvrdi, finansira Madurov režim i grupe koje su mu lojalne.

Gvaido se juče sastao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, a sutra putuje u Davos, gde se nada da bi na marginama Svetskog ekonomskog foruma mogao da ima susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

strana 1 od 573 idi na stranu