Katastrofa za katastrofom u Australiji, stiže nova pošast

Australija se ove godine već suočila sa ekstremnim požarima, poplavama i gradom. Stručnjaci sada upozoravaju na novu opasnost - smrtonosne paukove.

Izvor: B92, CNN, J.Božić
Podeli
Ilustracija: EPA/JULIAN SMITH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Ilustracija: EPA/JULIAN SMITH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Sidnejski levak-pauk ili sidnejski dupljar (Atrax robustus) je možda najopasniji pauk na svetu. Agresivnost i njegova sposobnost stvaranja užasa u brojnim slučajevima doveli su do smrti. Iako će velika većina pauka pokušati da izbegne suočavanje, ova vrsta će napasti i pokušati da ugrize, bez obzira na to ko preti. Pauk često grčevito napada žrtvu, ponavljajući ugrize, kako bi se osigurao da je ubrizgao punu dozu otrova.

Katastrofa koja je zadesila Australiju poslednjih meseci stvorila je "savršene uslove" u kojima bi ovaj zglavkar mogao da se razmnoži.

Vlažni šumski predeli istočne Australije postaju prirodno okruženje za nekoliko vrsta paukova poznatih po svom vrlo toksičnom i brzodelujućem otrovu. Među njima je i sidnejski levak-pauk ili sidnejski dupljar (Atrax robustus).

Zbog potencijalne opasnosti, oglasio se i australijski park gmizavaca, sa sedištem u Somersbiju, u saveznoj državi Novi Južni Vels, odakle poručuju da se prisustvo i aktivnost ovih paukova poslednjih dana povećala.

"Zbog nedavne kiše i toplih dana koje proživljavamo, smrtonosni pauci će početi da se kreću svuda. Oni su jedni od najopasnijih paukova na planeti i prema ovom problemu moramo postupati veoma ozbiljno", izjavio je portparol parka Danijel Ramsej u video-snimku objavljenom na Fejsbuku.

Sidnejski levak-pauk je normalno aktivan tokom leta, ali "sezona pauka" je ovog puta nešto kasnila, jer je vreme poslednjih meseci bilo vrlo suvo.

Kako piše CNN, stižu upozorenja da je njihov otrov prilično toksičan i da postoji opasnost od smrtnog ishoda ukoliko dođe do kontakta sa ovom opasnom životinjom.

Niz katastrofa

Australiju su pogodili najgori požari u poslednjim decenijama, pri čemu su velike poplave koje su usledile opustošile već ogoljenu zemlju.

Od kada su požari počeli krajem jula prošle godine najmanje 28 ljudi je poginulo širom zemlje - a samo u državi Novi Južni Vels više od 3.000 domova je uništeno ili oštećeno.

Jake grmljavinske oluje donele su olakšanje u nekim oblastima krajem prošle sedmice, mada su bujične poplave stvorile nove rizike.

Delovi jugoistočne Australije bili su zasuti i gradom veličine loptice za golf, dovoljno velikim da razbije prozore automobila i povredi ptice, manje od 24 sata nakon što je region pogodila velika olujna prašina.

strana 1 od 573 idi na stranu