"Linija Beograd - Priština ugrožava kosovsku nezavisnost"

Prištinski dnevni list "Koha ditore" ocenjuje da se "kosovska državnost dovodi u pitanje" zbog direktne avio-linije između Prištine i Beograda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Kako navode, u dokumentu koji je kosovska strana potpisala u Berlinu, izbegava se upotreba naziva kosovskih institucija.

U pismu koje je Kosovo potpisalo sa tri druge strane, kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva naziva se: "Vlast za civilno vazduhoplovstvo na Kosovu".

Govori se o otvaranju posebne linije između Prištine i Beograda, ali se izbegava terminologija naziva državnih institucija, piše prištinski dnevnik.

Tako se nigde ne pominje ASHNA - skraćenica za državnu agenciju za navigaciju, a koristi se samo "Jedinica za vazdušni saobraćaj" - termin koji je bio u upotrebi pre nego što je Kosovo proglasilo nezavisnost, navodi "Koha".

Dokument iz Berlina, sažet na manje od dve strane, u koji je imala uvid "Koha", u stvari je sporazum između četiri institucije, avio-kompanije “Lufthansa”, Međunarodnog aerodroma Priština, Kfora i Kosovske civilne uprave, prenosi Kosovo onlajn.

Prištinski list smatra da to pokazuje da su kosovske i srpske vlasti potpisale dva različita pisma specifična za njihov rad.

strana 1 od 95 idi na stranu