Talibani ponudili primirje Amerikancima

Talibani su ponudili Amerikancima kratko primirje posle više od 18 godina borbi, čime se nagoveštava mogućnost jasnog napretka u pregovorima.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2020.

18:25

Talibani ponudili primirje Amerikancima
Getty Images/John Moore

SAD već nedeljama traže smanjenje nasilja kao preduslov za bilo kakav ozbiljan napredak u pregovorima čiji cilj je da se usaglasi raspored povlačenja američkih snaga i pokretanja međuavganistanskog dijaloga.

"Talibani su spremni na privremeni prekid vatre od sedam do deset dana. To bi bio prekid vatre sa Amerikancima i avganistanskom vladom", rekao je jedan talibanski izvor sa sedištem u Pakistanu.

Ponuda je usaglašena i predata Amerikancima i otvoriće put sporazumu, rekao je drugi izvor takođe baziran u Pakistanu.

Talibani nisu javno objavili da daju ovu ponudu i Vašington nije ukazao da je dobio ponudu od njih.

Talibani i SAD koji su u sukobu od kraja 2001. bili su na pragu da objave da su postigli sporazum u septembru prošle godine kada je iznenada predsednik SAD Donald Tramp proglasio proces "mrtvim" zbog nasilja talibana.

Pregovori dve strane nastavljeni su u decembru u Kataru ali su ponovo prekinuti nekoliko dana kasnije posle napada na bazu Bagram koju kontrolišu Amerikanci. Za taj napad su odgovornost preuzeli talibani. Vašington je tada istakao da je smanjenje nasilja preduslov za bilo kakav ozbiljan napredak u pregovorima.

Pakistan ima poseban ugovor sa talibanskim pobunjenicima. Islamabad, koji je saveznik Vašingtona u ratu protiv terorizma obavezao se od prošle godine da olakša američko-talibanske pregovore.

Vašington i Kabul su više puta optužili Pakistan za dvoličnost, i da na svom tlu drži talibane koji odatle izvode napade u Avganistanu sa druge strane granice. Islamabad je uvek negirao te optužbe.

Svaki sporazum sa talibanima treba da se oslanja na dva stuba - povlačenje američkih trupa, kojih je bilo do 100.000 na vrhuncu američkog angažovanja 2010. da bi se smanjio na oko 13.000 danas, i preuzimanje obaveze pobunjuenika da neće pružiti utočište ekstremističkim grupama.

Zbog odbijanja talibana, tada na vlasti u Avganitanu, da predaju vođu Al Kaide Osamu bin Ladena posle terorističkih napada na SAD 11. septembra, Amerikanci su izvršili invaziju u Avganistanu i srušili njihov režim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: