Dobro jutro, ovo je Beograd jutros. Ako ga vidite VIDEO

Beograd -- Kako izgleda Beograd sa 28. sprata i šta se odatle vidi s obzirom na maglu i kvalitet vazduha prethodnih dana?

Izvor: B92
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Samo magla, magla koja ima veze sa zagađenjem vazduha ili "samo" smog, pitanje je koje muči Beograđane već danima.

Milenko Jovanović iz Agencije za zaštitu životne sredine podseća da je magla uobičajena za zimski period godine, ali i dodaje da je ovog puta, zbog meteoroloških uslova koji su doveli do magle, a to su temperaturne inverzije, uz odsustvo vetra i padavina, došlo do povećanih koncentracija polutanata svuda u Srbiji, pa i u Beogradu.

"Dakle, sve ono što se emituje iz saobraćaja, ložišta, industrije nagomilava se danima na jednom mestu", kaže on.

Danima se svi bavimo pitanje koji sajt, odnosno aplikacija daju tačnije podatke o tome koliko je zagađen vazduh u Srbiji, a pogotovo u Beogradu. Najčešće pominjan je sajt Er vizual (Air visual), za koji Jovanović kaže da se ne bavi merenjem već preuzima njihove podatke kao i podatke drugih nacionalnih agencija koje se bave kontrolom vazduha.

Jovanović dodaje da Agencija za zaštitu životne sredine osvežava podatke na sajtu na svakih sat, a ti podaci pokazuju, kako kaže, da je jutros najlošiji vazduh bio u Valjevu i Kosjeriću.

Prema njegovim rečima, previše toga zavisi od meteoroloških uslova, jer su emisije zagađivača prevelike. "Treba se delovati na izvor zagađenja, a to su industrija, saobraćaj i ložišta i očekujemo krajem nedelje, prema meteorološkim prognozama, da će doći do promene vremena, koje će dovesti do pojačanog vetra i smanjenja koncentracije polutana", kazao je on za Jutarnji program TV Prve.

U međuvremenu, na sajtu Beoeko stoji da je kvalitet vazduha u Beogradu dobar.

Inače, agencije su u ponedeljak prenele da je zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo postupak kontrole Ministarstva životne sredine. Postupak je pokrenut jer prekomerna zagađenost vazduha pogađa veći broj gradova i lokalnih samouprava duže vreme. Zatraženi su odgovori od ministarstva o činjenicama i okolnostima zagađenja.

strana 1 od 555 idi na stranu