Subota, 11.01.2020.

19:22

Severna Irska dobila vladu posle tri godine; Džonson: Ovo je važan dan

Predsednica probritanske Partije demokratskih unionista Arlin Foster položila je zakletvu kao novi premijer Severne Irske.

Izvor: Tanjug

Severna Irska dobila vladu posle tri godine; Džonson: Ovo je važan dan
Ilustracija: Deposiphotos/ Sehenswerk

Vlada je formirana dan nakon što su se vodeće političke partije dogovorile da obnove vladu te britanske pokrajine, tri godine nakon njenog raspada posle.

Predstavnici glavnih političkih partija okupili su se danas na sednici 90-člane skupštine, kako bi formirale vladu koju će predvoditi protestantski DUP i irski republikansti pokret Šin Fejn, prenosi Rojters.

Stanovnici Severne Irske ostali su bez državne administracije od kada se raspala vladajuća koalicija u januaru 2017. godine zbog projekta o zelenoj energiji, nakon čega se raskol preneo i na kulturne i političke teme koje su potpuno razdvojile britanske unioniste i irske nacionaliste.

Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, britanska i irska vlada su objavile predlog kako da se oživi Skupština Severne Irske i izvršna vlast.

Predloženi sporazum predviđa finansijsku podršku Velike Britanije Severnoj Irskoj, pre svega za infrastrukturne projekte, budući da je jedina kopnena granica Velike Britanije sa EU u Severnoj Irskoj.

Rojters navodi da bi Bregzit mogao da predstavlja veliki izazov za trenutnu nepostojeću granicu sa Irskom, ali, smatraju stručnjaci, i približavanje Severne Irske Republici Irskoj.

Džonson pozdravio formiranje nove vlade Severne Irske

Britanski premijer Boris Džonson pohvalio je političke partije Severne Irske za postizanje "fer i uravnoteženog dogovora" posle tri godine zastoja i rekao da će obnova izvršne vlasti u toj britanskoj pokrajini poboljšati živote građana u tom regionu.

Ovo je važan dan, rekao je Džonson pošto je izabrana skupština Severne Irske ponovo počela da radi, a članovi nove vlade položili zakletvu .

"Kako započinjemo novu deceniju, sada se možemo veseliti svetlijoj budućnosti za sve u Severnoj Irskoj sa vladom koja može transformisati javne službe i poboljšati život ljudi", rekao je Džonson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: