"Napadi između Amerike i Irana inscenirani"

Analitičar Darko Trifunović smatra da je raketriranje američke baze u Iraku insceniran napad i dodaje da ne očekuje da sukob dalje eskalira.

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2020.

13:12

Ilustracija: Deposiphotos/lightsource

"Rakete koje je ispalio Iran Amerika je mogla da presretne i da ih obori u svakom trenutku. Imaju takav kapacitet, i zato smatram da ovo što se desilo je dogovoren scenario", rekao je Trifunović.

On smatra da je ovo proksi, odnosno posrednički rat, oko teritorija Iraka i Sirije, i da nakon ova dva događaja sukob između Irana i Amerike neće dalje eskalirati.

"Ovo je proksi rat oko teritorija Iraka i Sirije. Iran je velika regionalna sila, Amerika je super sila. Iranska propaganda će ubediti svoje građane da su oni ne znam koliko ljudi pobili u Iraku, nakon čega će širiti te priče kako bi zadovoljili javno mnjenje. Sa druge strane Amerika tvrdi da niko od njihovih vojnika nije stradao. Stoga prema ovim parametrima sada, ne očekuje se dalja eskalacija", smatra Trifunović.

Po njegovom mišljenju, do napada na Sulejmanija je moralo doći jer je prozivao predsednika Amerike Donalda Trampa, a da je na to Iran reagovao zbog javnosti.

Trifunović dodaje da međutim treba uzeti u obzir da je predsednik Amerike Donald Tramp veoma nepredvidiv i da njegovi koraci mogu i da iznenade.

On upućuje na to da je ovaj sukob primer na kome građani Srbije mogu da vide da sile pribegavaju posredničkim sukobima.

"Ovo je jasna slika da su sukobi na našim prostorima bili sukobi drugih sila, a da su žrtve bile Srbi, Hrvati i Mislimani", rekao je Trifunović.

Iranska nacionalna garda objavila je da je sinoć raketirala američku bazu Ain al-Asad, oko 200 kilometara zapadno od Bagdada, s 10 projektila zemlja-zemlja, kao odgovor na ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: