Sreda, 01.01.2020.

19:25

Napad talibana: Stradalo 28 pripadnika snaga bezbednosti

U talibanskom napadu na severu Avganistana stradalo je 28 pripadnika snaga bezbednosti, preneo je danas Glas Amerike na engleskom jeziku.

Izvor: Tanjug

Napad talibana: Stradalo 28 pripadnika snaga bezbednosti

Uprkos lošem vremenu, talibani su tokom protekle nedelje organizovali skoro svakodnevne napade u severnim i severoistočnim provincijama Avganistana, usmrtivši oko 100 pripadnika snaga bezbednosti.

Avganistanski zvaničnik koji je zahtevao anonimnost rekao je za Glas Amerike da je bezbednosna ispostava na severu provincije Kunduz bila objekat velikog pobunjeničkog napada u kome je 13 pripadnika provladinih snaga poginulo.

Savet člana pokrajine Favzai Eftali potvrdio je vest o žrtvama avganistanskih snaga i dodao da ima nekoliko povređenih.

Još 15 pripadnika snaga ubijeno je u susednim provincijama.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid izjavio je da je tokom napada u tri provincije ubijeno 50 pripadnika vladinih snaga. Talibanski pobunjenici često preuveličavaju broj žrtava.

Avganistansko Ministarstvo odbrane je, sa svoje strane, saopštilo da je u vazdušnim napadima i kopnenim operacijama u nekoliko provincija ubijeno nekoliko desetina talibana.

Trenutno su prekinuti pregovori između talibana i američkih zvaničnika o povlačenju američkih vojnih snaga iz Avganistana, posle napada talibana na vojnu bazu početkom decembra.

Američki mediji preneli su ranije da SAD zahtevaju primirje pre potpisivanja mirovnog sporazuma koji bi Vašingtonu omogućio da vrati u domovinu vojnike iz Avganistana i okonča 18-godišnji vojni angažman u toj zemlji, najduži u američkoj istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: