Italijanski sud presudio: Dozvoljen uzgoj kanabisa za lične potrebe

Najviši italijanski sud je presudio da je uzgoj manjih količina kanabisa u domaćoj radinosti legalan.

Izvor: B92

Petak, 27.12.2019.

17:56

Italijanski sud presudio: Dozvoljen uzgoj kanabisa za lične potrebe
Ilustracija: Depositphoto/ karnauhov

Odluka je podstakla zahteve zagovaratelja marihuane za daljnjom legalizacijom i ljutnju konzervativaca.

Italijanski Kasacioni sud je bio pozvan da razjasni oprečna tumačenja zakona a presudio je da iz kaznenog dela uzgoja droga treba isključiti "manje količine uzgajane kod kuće za isključivu upotrebu uzgajivača".

Presuda je donesena 19. decembra ali je prošla neprimećena do četvrtka kada su o njoj izvestile italijanske novinske agencije i odmah je podstakla političku raspravu o upotrebe kanabisa u Italiji, prenosi Index.hr.

"Sud je otvorio put, sada je na nama", rekao je Mateo Mantero, senator iz Pokreta pet zvezda, koalicionog partnera u vladi.

Mantero je izneo amandman na proračun za 2020. za legalizaciju i regulaciju upotrebu kanabisa za vlastite potrebe, ali ga je čelnik senata iz konzervativne stranke Forca Italija Silvija Berluskonija proglasio neprihvatljivim.

"Droge čine štetu, zaboravite na njihov uzgoj ili kupovinu u trgovinama", rekao je u petak Mateo Salvini, predsednik desničarske Lige.

Mauricio Gaspari, senator stranke Forca Italija, koja je saveznica Lige, najavio je da će prvi zakon koalicije desnog centra, ako dođe na vlast, biti "poništenje apsurdne presude suda".

Salvini, koji je bio ministar unutrašnjih poslova dok nije napustio vladu u avgustu, bio je posvećen zatvaranju legalnih prodavaonica marihuane i pozdravio je presudu suda u maju da mnogi od takvih proizvoda trebaju biti zabranjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: