Ponovo suđenje generalu JNA za miniranje brane Peruća

Na splitskom Županijskom sudu ponovo će se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva suditi generalu JNA Borislavu Đukiću.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Kuzmafoto
Ilustracija: Depositphotos/ Kuzmafoto

Njemu je Vrhovni sud za rušenje brane Peruća ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, prenose hrvatski mediji.

Đukić (71) je presudom Županijskog suda u Splitu 2018. bio osuđen na devet godina zatvora jer je naredio aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Vrhovni je sud prihvatio žalbu njegovog advokata da je bitno povređen kazneni postupak, potom da su izostale odlučujuće činjenice i da ni jedan dokaz koji je teretio okrivljenog nije izveden.

Optužnica protiv Đukića podignuta je još 1995. godine, uhapšen je 2015. godine na aerodromu u Tivtu, a 2016. godine izručen Hrvatskoj u kojoj mu je nakon pet meseci počelo suđenje, prenosi Hina.

Osim njega optuženi su general Ratko Mladić, u to vreme komandant 9. kninskog korpusa, general Mile Novaković, komandant Srpske vojske Krajine, koji je u međuvremenu preminuo i Milan Korica, komandant svih pograničnih jedinica srpske paravojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu