"Velike sile ovde pokušavaju da istisnu jedna drugu"

Beograd -- Sociolog Vladimir Vuletić izjavio da velike sile na ovom prostoru pokušavaju da jedna drugu istisnu i da to čine preko leđa pojedinih država.

Podeli
Ilustracija: Depoistphotos/ Aquir014b
Ilustracija: Depoistphotos/ Aquir014b

Posebno su, kako kaže, na udaru one zemlje koje žele da ostanu neutralne. "To ništa suštinski ne menja na kursu Srbije koji je do sada bio jasan i takva politika se jako dugo vodi", rekao je Vuletić za RTS.

Prema njegovim rečima, s jedne strane, to je politika vojne neutralnosti, a s druge, politika dobrih odnosa sa svim velikim silama.

"Juče smo imali najavu posete predsednika Aleksandra Vučića Nemačkoj koja je usledila nakon susreta u Sočiju (s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom). U tom smislu, kurs Srbije se neće menjati i uvek ćemo imati prilike da čujemo komentare nakon razgovora najviših političara i državnika s bilo kojom stranom", rekao je Vuletić.

Govoreći o KiM, on je kazao da je tu stav Srbije jasan.

"Pozicija Srbije je dosta jasna i Srbiji je stalo do toga da se problem Kosova reši i vrlo je jasno postavila model kako do tog rešenja doći, a to je kompromis, samo je pitanje šta koja strana pod tim što nazivamo kompromis podrazumeva. Tu ništa nema novo, niti se razlikuje stav SAD", rekao je Vuletić.

Dodao je da je i ranije bilo naznaka da se SAD neće protiviti nekoj vrsti teritorijalnog razgraničenja, i ta pomeranja nisu nova u stavovima. "Nekada izgleda kao najava korekcije granca, to je nešto o čemu će vreme dati svoj sud", rekao je Vuletić.

Kada se radi o Rusiji, on je rekao da je Srbija rapoložena za saradnju sa svima, čak i za proizvodnju oružja, što je pomenuo juče ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski.

"U tom smislu, Srbija je otvorena za saradnju i bila bi otvorena za saradnju i sa SAD i s bilo kojom drugom zemljom koja bi joj ponudula ovakav način razvoja", rekao je Vuletić i dodao da je problem to što su ta pitanja osetljiva.

"Ne možemo očekivati brži ekonomski rast ako se oslanjamo na zemlje koje su i same nekada u recesiji iz razloga što se to nekome dopada ili ne iz političkih razloga", istakao je Vuletić.

Dodaje da je istorija takva da se moć i snaga pojedinih velikih zemalja ogleda u tome koliko su ekonomski snažne i koliko mogu da pomognu onim zemljama koje tu pomoć očekuju. "Ukoliko Zapad i SAD to ne mogu, a Kina i Rusija mogu, to govori o globalnijim pomeranjima", zaključio je Vuletić.

strana 1 od 130 idi na stranu