Vojna neutralnost Srbije uz ruski "Pancir" i "S-400"

Beograd -- Nabavka ruske vojne opreme deo je koncepta vojne neutralnosti Srbije, ocenio je diplomata i stručnjak za međunarodne odnose i spoljnu politiku Srećko Đukić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Sean Gallup/Staff/Getty images
Sean Gallup/Staff/Getty images

On je dodao da se vojno-tehnička saradnja između Srbije i Rusije najviše odvija kroz kupovinu te opreme.

"Ako naša zemlja sprovodi politiku vojne neutralnosti, odbrambena sredstva ili sredstva odvraćanja su joj potrebna u ostvarivanju te koncepcije", rekao je Đukić za Tanjug komentarišući poruke predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, o vojnoj saradnji, nakon sastanka u sredu u Sočiju.

Đukić ukazuje da je Srbija posebno zainteresovana za kupovinu sredstva PVO, tačnije kupovinu "Pancira S-1", koji je, podseća, bio u Srbiji na nedavnoj pokaznoj vežbi zajedno sa ruskim protivazdušnim sistemom S-400.

"O tome danas nije bilo reči, ali mislim da je to to", naveo je Đukić.

On podseća da je iz Rusije jedan deo opreme koji je Srbija naručila već stigao u našu zemlju i da je reč o borbenim avionima, tenkovima, samohodnim vozilima... i napominje da se međusobna vojno tehnička saradnja svodi na kupovinu ruskog novog ili polovnog oružja, ili donaciju Rusije našoj zemlji, održavanja određenih zajedničkih vojnih vežbi, ali da Srbija ne učestvuje u proizvodnji nekih komponenti za ruska oružja.

"To je pokušano ranije, ali se odustalo, jer srpska namenska industrija nije tog kapaciteta i ne može da prati rusku. Ova ostala industrija koja bi mogla da se uključi u proizvodnju vojnih sredstava je vrlo slabašna, mi nemamo više takvih preduzeća kao što su bili 14. oktobar, MIN Niš, Prva Petoletka", naveo je Đukić.

strana 1 od 130 idi na stranu