Srbija, NATO i 5G mreža

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, odgovarajući na pitanje o zabrinutosti u vezi sa kineskom ulogom u regionu, kaže d Srbija sama odlučuje o 5G.

Izvor: Beta
Podeli
mbangemann/Depositphotos
mbangemann/Depositphotos

Prema njegovim rečima, na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu.

Stolteberg je u intervjuu Glasu Amerike rekao da zemlje koje su članice NATO-a ili teže da se priključe NATO-u kao što je Severna Makedonija, moraju da zadovolje standarde, među kojima je i bezbedan i siguran način komunikacije.

One moraju da ispune određene zahteve kada je reč o civilnoj infrastrukturi i telekomunikacijama, kao što je 5G tehnologija, dodao je Stoltenberg, ali i naglasio da se ti zahtevi ne odnose na zemlje koje nisu članice.

"Srbija je (vojno) neutralna zemlja. Srbija nema cilj i ne stremi da uđe u NATO. Srbija sama donosi odluke", rekao je Stoltenberg i dodao: "Možemo da ih zamolimo, ili da ih posavetujemo, ali na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu".

On je rekao da NATO sarađuje sa Srbijom i pozdravlja činjenicu da je Srbija bliski partner NATO-a.

Stoltenberg je ukazao da je nedavno alijansa imala jednu od svojih vežbi civilne pripravnosti u Srbiji, da je posetio Beograd i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su njih dvojica otvorili tu vežbu, što, kako je rekao, pokazuje da rade zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu