Prvi decembarski izbori u Velikoj Britaniji od 1923.

Izbori u Velikoj Britaniji održaće se najverovatnije 12. decembra.

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2019.

21:33

Prvi decembarski izbori u Velikoj Britaniji od 1923.
JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT HAN

Čak 438 poslanika glasalo je za taj prelog, dok je 20 bilo protiv.

Poslanici su prethodno odbacili amandman laburističke opozicije koja je želela da izbori budu 9. decembra.

Kada Dom Lordova potvrdi izglasano u Domu Komuna ovo će biti prvi decembarski izbori od 1923. godine.

Džonson se nada da će mu izbori doneti novi mandat za dogovor o Bregzitu nakon zastoja u parlamentu koji je doveo do toga da se Bregzit dodatno odloži za 31. januar.

Pre sastanka, 10 poslanika koji su bili izbačeni iz stranke zbog ‘pobune’ oko Bregzita, vraćeno je u stranku, što im omogućava da se kandiduju kao konzervativni kandidati.

Lider opozicionih Laburista, Korbin, najavio je da će njegova stranka "sada pokrenuti najambiciozniju i najradikalniju kampanju za stvarne promene koje je Velika Britanija ikad videla".

Novi izbori bi mogli da izvuku zemlju iz sadašnje blokade oko Bregzita ili će biti samo privremeno skretanje pažnje sa tog pitanja, prenosi AP. Međutim posle tri godine političkih preganjanja oko Bregzita britanski glasači su umorni i teško je predvideti rezultate izbora.

Premijer Boris Džonson se nada da će preko izbora njegova Konzervativna stranka doći do većine i da će on moći da sprovede izlazak Britanije iz EU kao što je obećao.

Evropska unija odobrila je ove nedelje tromesečno odlaganje Bregzita do 31. januara.

Džonson koji je morao da odustane od svog obećanja da će izvesti Britaniju iz EU 31. oktobra po svaku cenu optužio je svoje protivnike da žele da odlože proces Bregzita u nedogled.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: