Vulin najavio mogućnost prve vojne vežbe s Kinom

Ministar Vulin je najavio mogućnost prve zajedničke vojne vežbe, rekavši da su odnosi Srbije i Kine na istorijski najvišem nivou.

Izvor: Tanjug
Podeli
Pritnskrin TV O2
Pritnskrin TV O2

Vojni ataše pri ambasadi Kine u Srbiji pukovnik Vu Jongđi na prijemu povodom 92. godišnjice od osnivanja Narodnooslobodilačke armije Kine govorio je o važnosti saradnje sa Srbijom.

Podsetio je da su se predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić do sada šest puta sastali i da su ti susreti i razgovori dopirineli jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dve zemlje.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, Žarko Obradović, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Srbije, narodni poslanici Dragomir J. Karić, Ljubiša Stojimirović i Milovan Drecun.

Pukovnik Jongđi je rekao da Kina izuzetno ceni tradicionalno prijateljstvo sa Srbijom i dodao da s radošću može da se konstatuje da dve vojske imaju dobru saradnju koja se ogleda i u razmeni poseta na visokom nivou kao i u oblasti obuke i intenzivnoj saradnji vojnih akademija.

Ministar Vulin je najavio mogućnost prve zajedničke vojne vežbe, rekavši da su odnosi Srbije i Kine na istorijski najvišem nivou. On je istakao da se Vojska Srbije u Kini veoma poštuje, a da je Narodnooslobodilačka armija Kine snažna, moćna i brojna i da je jedan od najznačajnijih faktora mira u svetu.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Srbije u razgovaru s ambasadorkom Čen Bo rekao je da je upravo Kina najveći investitor u Srbiji i da je predsednik Aleksandar Vučić uspostavio veoma kvalitetnu saradnju u svim segmentima, a koju je predsednik Kine Si đinping nazvao čeličnim prijateljstvom.

Karić je istakao intenzivnu kinesku podršku Srbiji u svim međunarodnim organizacijama, posebno kada je u pitanju teritorijalni integritet naše zemlje.

Podsetio je i da porodicu Karić sa NR Kinom vezuju izuzetni odnosi, te da BK grupa, koja danas važi za jednu od 100 najboljih kompanija na svetu, sa tom zemljom posluje još od 1984. godine.

"Kada se Bogoljub Karić 2004. godine kandidovao za predsednika Srbije i kada je osvojivši ogroman broj glasova, oko 20 odsto, zazuzeo treće mesto, na osnivačkom kongresu naše partije bila je i delegacija NR Kine. Danas, recimo, veliki broj stručnjaka koji su završili Fakultet za menadžment u sportu Alfa BK univerziteta s uspehom u Kini trenira sportiste počevši od fudbala, preko vaterpola, do odbojke i košarke", pomenuo je Dragomir J. Karić.

strana 1 od 136 idi na stranu