Novosti: Uz Makrona u delegaciji i veliki prijatelji Srba

Novosti u sutrašnjem štampanom izdanju pišu o tome da će u delegaciji francuskog predsednika biti i poznati umetnici našeg porekla.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot/Prva TV
Foto: Screenshot/Prva TV

U tekstu citira poznatog umetnika rođenog u Beogradu Enkija Bilala.

"Drago mi je što me je predsednik Makron pozvao da budem u zvaničnoj delegaciji. Nismo se do sada sreli, ali su mu poznati moje poreklo i artistički angažman. Nisam samo crtač stripova, već i reditelj, slikar, scenograf, radim puno toga i deo misije biće da se sretnemo sa određenim brojem srpskih umetnika i obnovimo veze", kazao je Bilal.

Kaže i da je upralu učvršćivanje odnosa u piolitičkom, ekonomskom i vojnom domenu, te da će biti reči o Kosovu, ali i o onome što se događalo kod Trijumfalne kapije na komemoraciju povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

"Ceremonija pred Spomenikom zavalnosti Francuskoj trebalo bi da bude početak novog otopljavanja naših odnosa", kaže Bilal.

I Reno Žirar, francuski novinar navodi tri aspekta ove posete.

"Prvi je jačanje odnosa u domenu kulture i sisret sa studentima iz Srbije. Nadam se da će to dati doprinos povećanju broja srpskih studenata u Francuskoj. Ne treba zaboeraviti da ej Spomenih zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu podignut u zbog toga što je Francuska prihvatila hiljade srpskih đaka i studenata tokom Prvog svetskog rata, kao što je prihvatila ranjene borce, ratovala zajedno sa srpskim vojnicima i učestvovala u oslobađanju Srbije i Beograda".

Kao drugi aspekt posete navodi podršku Francuske uzlasku Srbije u EU, a trećije, dodaje, vizija regionalne bezbednosti kou će Makron izneti, ali, napominje, želeće da sasluša i srpsku stranu s tim u vezi, kao i šta može da se uradi po pitanju rešavanja "albanskog iredentizma na Balkanu".

Geopolitičar Žak Rupnik smatra da je došlo vreme da se okrene stranica posle traumatizma devedesetih, rata na Kosovu i bombardovanja.

"Veoma je važna tema proširenja. Francuski predsednik treba da objasni smisao usporavanja evrointegracija Zapadnog Balkana i da istakne da proširenje treba da ostane apsolutna perspektiva. Ako želimo da srpsko društvo ostane privrženo evropskoj ideji, taj proces mora da zadrži kredibilitet", zaključio je Rupnik.

strana 1 od 136 idi na stranu