Pomahnitalo vreme: Bujice i poplave u BG, grad veličine teniske loptice, vanredno u Čačku VIDEO

Obilne padavine pogodile su u nedelju severne, zapadne i centralne delove zemlje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.06.2019.

08:16

Pomahnitalo vreme: Bujice i poplave u BG, grad veličine teniske loptice, vanredno u Čačku VIDEO
Tanjug, Rade Preliæ

U delovima Beogradu je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za ceo mesec, 12 osoba je spaseno iz poplavljenih objekata, a u Čačku je zbog nevremena proglašena vanredna situacija.

Zbog posledica obilnih kišnih padavina, koje su u popodnevnim časovima zahvatile teritoriju grada Beograda, pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su 37 puta i iz poplavljenih objekata spaseno je ukupno 12 osoba, saopštio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Najvećih problema bilo je na teritoriji opštine Palilula, tačnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež, gde su i dalje na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, naveo je Marić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević obišli su sinoć Kanalizacionu crpnu stanicu u Borči, gde je za pola sata, tokom nevremena u Beogradu, palo preko 100 litara vode po metru kvadratnom.

Vesić je naveo da je leva obala Dunava najviše pogođena nevremenom, jer na toj strani problem pravi i nepostojanje kanalizacione mreže.

Zbog obilne kiše koja je pala u Beogradu, deo auto-puta na Novom Beogradu je poplavljen.

Na društvenim mrežama korisnici iz različitih delova Beograda okačili su snimke poplavljenih ulica, oborenog drveća, a u pojedinim delovima Novog Beograda došlo je i do nestanka struje.

Mediji prenose da je na Novom Beogradu u radnji "Uradi sam" kiša probila krov i da je voda lila kroz ventilacioni otvor.

U pojedinim delovima Beograda je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za ceo mesec.

Prema aktuelnim podacima RHMZ, u Borči je palo oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, dok je posečna količina padavina na osnovu 100-godišnjeg niza za mesec jun 85 litara, objasnila je za Tanjug Nevena Živanović, dežurna prognostičarka Zavoda.

Količina padavina bila je izrazito neujednačena, tako da je u pojedinim delovima prestonice palo manje od 10 litara, odnosno na Košutnjaku sedam litara i na Petlovom Brdu četiri litre, rekla je Živanović.

Znatno jače padavine pogodile su Zemun i Bežanijsku Kosu, gde je tokom jakog grmljavinskog nevremena palo oko 50 do 60 litara kiše, navodi Živanović.

Nevreme, praćeno jakom kišom pomešanom sa sitnim gradom, grmljevinom i munjama, zadesilo je i delove Pomoravskog okruga, a najvise Despotovac, delove Ćuprije i Jagodine.

U Despotovcu je voda ušla u podrume desetine kuća.

Na državnom putu Drugog reda, Despotovac - Ćuprija mnogo je vode, a bujica sa okolnih njiva, koje su gotovo sve pod vodom, na put su mestimično nanele veliku količinu zemlje, mulja i kamenja.

Zbog nevremena koje je pogodilo Čačak, gradonačelnik Milun Todorović je na predlog Štaba za vanredne situacije proglasio vanrednu situaciju na teritoriji celog grada.

"Do sada je vanredno stanje bilo uvedeno u 19. mesnih zajednica. Međutim u popodnevnim časovima obilan krupan grad i jaka kiša pogodila je sve delove grada i dodatno pogoršala situaciju. U crvenoj smo meteo zoni, tako da smo u pripravnosti i uveli smo konstantna dežurstva", rekao je Bratislav Zečević, načelnik Štaba za vanredne situacije, prenosi Rina.

U selu Družetici kod Gornjeg Milanovca grad je pričinio štetu u voćnjacima, a oštećeni su neki crepovi i plastenici.

Na jugu Banata pao je grad veličine teniske loptice, a zbog jake kiše nastale su bujice na ulicama Kragujevca.

Grad veličine teniske loptice zabeležen je i u selu Gornja Gorevnica, Miokovcima, Lipnici, Viljuši, prenosi RTS.

Grad je izazvao štetu u Ivanjici, Kovinu i Alibunaru, navodi RTS. Jaka kiša pogodila je sinoć i Kragujevac i napravila velike probleme, uglavnom u obodnim delovima grada.

Poplavljene su i ulice u nižim predelima Kragujevca, ali je nastala šteta, efikasnim radom svih službi, dobrim delom, već sanirana. Niko od građana nije bio ugrožen. Nevreme je zahvatilo i deo teritorije Grada Čačka, pa je proglašena vanredna situacija.

Grad je naneo velike štete voćnjacima i plastenicima.

Najviše su pogođena gornjomilanovačka sela. Načelnik gradskog štaba za vanredne situacije Bratislav Zečević rekao je za Jutarnji dnevnik RTS da je oštećena i putna infrastruktura u seoskim područjima, a ispod dva mosta je došlo do zagušenja zbog izlivanja reka.

Službe će danas nastaviti razgušivanje rečnih korita i kanala pored puteva jer postoje domaćinstva koja su potpuno odsečena od sveta.

Grad je padao u ivanjičkom kraju gde su oštećeni zasadi maline i kupine. U južnom Banatu padao je grad veličine teniske loptice. U protekla 24 časa u Radarskom centru Samoš imali su pune ruke posla.

Šef centra Dragan Jovanović rekao je za RTS da je juče ispaljeno ukupno 113 raketa. Međutim, uprkos tome, grad je napravio štetu na zasadima i objektima. U opštini Kovin ima šteta na području od 100 hektara gde su zasađeni kukuruz, ječam i suncokret.

Zbog krupnijeg grada koji je padao u opštini Alibunar ima oštećenja na objektima i vozilima.
Pročitajte još:

Vesić: Poplavljeno 20 obdaništa, 6.000 domaćinstava bez struje

Beograd pod vodom: Iz poplavljenih objekata spaseno 12 osoba

U nekim delovima Beograda za dva sata palo više kiše nego za mesec dana

Meštani blokirali koteški put: "Gore je nego 2014. godine" FOTO

Beograd paralisan: Auto-put zatvoren, vozila se jedva provlače kroz bujicu VIDEO

Oluja u Beogradu pravi haos: Oboreno drveće, autobusi zaglavljeni, proradili "gejziri" VIDEO

Munje, gromovi, crni oblaci: Počelo nevreme u većem delu zemlje, oluja hara Beogradom VIDEO

U Beogradu palo i oko 60 litara kiše za sat i po, premašena prosečna količina padavina za jun

Grad veličine teniske loptice se sručio kod Gornjeg Milanovca, vanredna situacija u Čačku FOTO

Nevreme pogodilo Pomoravlje, centrom Despotovca teče reka FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: