Velika vojna vežba u Izraelu usred napetosti u regionu

U Izraelu se održava najveća vojna vežba u poslednjim godinama.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: depositphotos/asafelisaon
Ilustracija: depositphotos/asafelisaon

U vežbi učestvuju hiljade vojnika, uključujući pripadnike mornarice i vazduhoplovnih snaga koje simuliraju budući rat s ekstremistima libanskog Hezbolaha.

Vežba traje četiri dana i danas se završava, a usredsređena je na učešće svih vojnih rodova protiv pretnji Izraela sa severa.

Prvi put su razmešteni i borbeni avioni F-35 stelt u takvoj vežbi, prenosi AP.

Vežba je planirana odavno ali se održava u vreme rastuće napetosti u Zalivu između Irana i SAD.

Izraelski zvaničnici strahuju da bi iran mogao da mobiliše svoje saveznike poput Hezbolaha protiv Izraela u sklopu sukoba.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je prisustvovao vežbi, upozorivši izraelske neprijatelje: "Ne testirajte nas"! ;Izraelski mediji navode da se zapravo održavaju dve vežbe na severu zemlje i da učestvuju i redovne jedinice i rezervisti.

Jedan potpukovnik rekao je novinarima da se vežba zapravo scenario borbi na nekoliko frontova, uključujući mnogobrojne napade u kratkom periodu uz obezbeđenje velike podrške kopnenih snaga.

Vazduhoplvne snage testiraju sposobnost da se suprotstave unapređenim sistemima protivvazdušne odbranem uključujući raketne sisteme S-300 i S-40 , te oružje i tehnologiju kojim Hezbolah i sirijska vojska još nisu snabdeveni.

strana 1 od 462 idi na stranu