Oglasila se Rusija o "drami na nebu": Nisu nam se žalili

Moskva -- Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je saopštenja američke flote o navodnom nebezbednom presretanju američkog izviđačkog aviona od ruskog Su-35.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Epsilon/Stringer/Getty images/Ilustracija
Epsilon/Stringer/Getty images/Ilustracija

"Ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora avio-baze Hmejmim su 4. juna oko 11.30 (po srednjoevropskom vremenu) iznad neutralnih voda Sredozemnog mora primetila vazdušni cilj koji se približava ruskoj pomorskoj bazi Tartus", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je istaklo da je u vazduh podignut lovac Su-35 iz sastava dežurne protivvazdušne odbrane u ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim kako bi prepoznao vazdušnu metu. Na bezbednoj udaljenosti posada ruskog lovca identifikovala je vazdušni objekat kao američki izviđački avion P-8A "posejdon", preneo je Sputnjik.

"Nakon što je američki avion promenio smer kretanja, ruski lovac se vratio u vazdušnu bazu", dodaje se u saopštenju.

Osim toga, u 14.41 po srednjoevropskom vremenu, ruski radari primetili su približavanje američkog izviđačkog aviona P-8A "posejdon" ruskoj pomorskoj bazi Tartus.

"Poletela je dežurna posada ruskog Su-35 koja se na bezbednoj udaljenosti približila i sprovela američki avion sve dok P-8A nije promenio pravac leta i otišao izvan vazdušnog prostora koji kontroliše protivvazdušna odbrana", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane ističe da su svi letovi ruskih aviona izvršeni u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora. Ruska komanda nije primila žalbe Američkog centra za smanjenje rizika letova u Siriji.

Ranije je pres-služba 6. flote američke vojske saopštila da je ruski avion Su-35 4. juna tri puta iznad Sredozemnog mora presreo američki izviđački avion P-8A "posejdon".

strana 1 od 462 idi na stranu