Sudan: Ostavka šefa obaveštajne službe

Kartum -- Novi šef sudanskog vojnog saveta general Abdel Fatah al-Burhan rekao je da će biti formirana civilna vlada i da će tranzicija trajati maksimalno dve godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/STRINGER
Foto: EPA-EFE/STRINGER

S druge strane, demonstranti nastavljaju da vrše pritisak da se izvrši brza promena vlasti nakon što je u četvrtak svrgnut dugogodišnji predsednik Omar al-Bašir.

U međuvremenu, sudanski državni mediji javljaju da je šef sudanske obaveštajne i bezbednosne službe Salah Abdalah Mohamed Saleh podneo ostavku, prenosi Rojters.

On je nekada važio za najuticajniju osobu u zemlji, posle Al-Bašira, a demonstranti ga smatraju odgovornim za ubistvo učesnika protesta, koji su zahtevali okončanje vojne vlasti.

Tokom sastanka predstavnika prelaznog vojnog saveta i koalicije organizatora protesta, demonstranti su zahtevali da u savet uđu i civili, navodi britanska agencija, pozivajući se na aktiviste koji su informisani o toku sastanka.

Vojni savet je, takođe, obećao da će "poništiti sve zakone kojima se ograničavaju slobode", dodaju neimenovani aktivisti.

Protestni pokret ranije je saopštio da je formirao desetočlanu delegaciju koja je upoznala vojni savet sa zahtevima građana i ponovio da oni odbijaju vojnu vladavinu.

Sudanske političke stranke i pokreti koji stoje iza četvoromesečnih antivladinih protesta održali su danas prvi sastanak sa vojskom koja je pre dva dana svrgnula sa vlasti al-Bašira.

Do sastanka je došlo nakon što je protestni pokret zabeležio dve pobede ove nedelje - prva je okončanje Baširove 30-godišnje vladavine, a zatim i povlačenje privremenog vojnog lidera generala Avada ibn Aufa dan posle, navodi AP.

Demonstranti se zalažu za stvaranje civilnog prelaznog saveta jer strahuju da bi vojska kojom dominiraju Baširovi lojalisti, mogla da vlada na neodređeno vreme ili da preda vlast nekom od vojnih lidera.

General Abdel Fatah Burhan koji je na čelu vojnog prelaznog saveta ranije je rekao da će savet vladati zemljom najviše dve godine do održanja izbora.

On je rekao da je ukinut policijski čas uveden pre dva dana i proglasio neposredno oslobađanje svih uhapšenih tokom talasa protesta koji je počeo u decembru.

Sudanska policija saopštila je da najmanje 16 osoba ubijeno, a 20 povređeno na protestima u Kartumu u toku prethodna dva dana.

strana 1 od 406 idi na stranu