Ekvador:Asanž pokazao nezahvalnost prema zemlji koja mu je pružila utočište

Kito -- Džulijan Asanž pokazao je "nezahvalnost i nepoštovanje" prema Ekvadoru koji mu je pružio utočište, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ministarstvo nije pomenulo izbacivanje osnivača Vikiliksa iz ambasade.u Londonu, gde se nalazi od 2012. godine.

"Širenjem informacija koje falsifikuju istinu, on (Asanž) i njegovi saradnici su još jednom pokazali nezahvalnost i nepoštovanje prema Ekvadoru, umesto da budu zahvalni zemlji koja ga je gostila skoro sedam godina", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je reagovalo na nedavnu poruku Vikiliksa na Tviteru u kojoj se navodi da su se Kito i London dogovorili da Asanž bude izbačen iz ambasade i predat britanskim vlastima.

Odnosi između Asanža i Ekvadora su se pogoršali poslednjih meseci. Posle nekoliko objavljenih Asanžovih stavova o međunarodnim pitanjima sa kojima se vlasti te zemlje ne slažu, Ekvador je ukinuo neke sisteme komunikacije u ambasadi.

Predsednik Lenin Moreno izjavio je nedavno da je Asanž ponovo prekršio protokol o poštovanju uslova pružanja utočišta ali nije pomenuo izbacivanje Asanža iz ambasade.

Asanž (47) se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju, koju on poriče.

Asanžu preti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i biće uhapšen čim izađe iz ambasade Ekvadora. Pored Švedske, u SAD se vodi istraga jer je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 406 idi na stranu