29. mart ili ipak ne?

London -- Lideri Evropske unije (EU) spremni su da dozvole kratko odlaganje datuma istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo
Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo

Oni su spremni da to kratko odlože ukoliko bi britanski parlament "pozitivno glasao" o sporazumu koji su London i Brisel već postigli, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"U svetlu konsultacija koje sam poslednjih dana imao sa rukovodiocima EU, verujem da je kratko odlaganje moguće ali pod uslovom da (britanski poslanici) pozitivno glasaju o sporazumu o povlačenju", rekao je Tusk novinarima.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da je ostaje otvoreno pitanje o dužini odlaganja Bregzita.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od EU da odlaganje bude do 30. juna što su neki lideri Unije ocenili da je to kasno i da bi moglo da izazove političke i pravne posledice.

Lideri EU će na dvodnevnom samitu koji sutra počinje u Briselu razgovarati o tom pitanju.

"Ako oni (lideri) prihvate moje preporuke sa pozivitnim glasanjem u Predstavničkom domu (britanskog parlamenta) naredne nedelje, onda bismo mogli da formalizujemo odluku o odlaganju u pisanoj formi", dodao je Tusk, koji nije isključio mogućnost novog samita EU naredne nedelje.

Premijerka Mej je rekla da će ponovo organizovati glasanje o sporazumu ali nije navela datum. Britanski parlament je već dva puta odbacio sporazum.

"Iako nada u pozitivan ishod bledi, deluje čak i nestvarno, i ako postoji vidljiv i opravdan zamor od Bregzita ne možemo odustati od traženja pozitivnog rešenja sve do poslednjeg trenutka, ali bez ponovnog otvaranja Sporazuma o povlačenju", poručio je Tusk.

"Predlog Tereze Mej koji se odnosi na odlaganje do 30. juna otvara čitav niz zakonskih i političkih pitanja", kaže Tusk i navodi da će se o tome raspravljati 21. marta na samitu EU lidera u Briselu.

Kako je rekao, ako lideri odobre njegove preporuke, a Britanski parlament pozitivno glasa sledeće nedelje, produžetak će moći da se finalizuje i formalizuje u pismenoj formi.

Tusk kaže i da se trenutno ne planira vanredni samit EU lidera za sledeću nedelju, ali da neće oklevati da ga sazove ukliko se ukaže potreba.

Velika Britanija bi po ranije utvrđenoj proceduri trebalo 29. marta da napusti EU, ali zbog nemogućnosti usaglašavanja britanske pozicije o uslovima izlaska sva su očekivanja da će rok biti produžen.

Stav Brisela je da bi odlaganje moglo da se odobri samo do kraja maja odnosno da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da formalno napusti Uniju pre održavanja evropskih izbora zakazanih za 23. maj.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je i potrebno više socijalne pravde u EU i opisao socijaldemokratiju "kao DNK-a Evrope", a kritikovao je i pristalice Bregzita navodeći da "sada Britanci otkrivaju šta bi život bez Evrope mogao da znači" i da su glasanjem za odlazak iz EU "glasali za smanjenje bogatstva, više ograničenja, manji uticaj i veći gubitak stvarnih, opipljivih koristi", navodi Politiko.

Sančes je dodao i da će Španija "zadržati konstruktivnu poziciju kako bi se postigao Bregzit na vreme", ali i da će zahtevati detaljno objašnjenje od britanske vlade kako bi opravdalo eventualno produženje.

“Ako se predloži produžetak, London treba da nam kaže zašto, sa kojim ciljem i koliko dugo. Nije rešenje da se vrtimo u krug”, naglasio je španski premijer.

strana 1 od 376 idi na stranu