Predsednik za jačanje ideologije u školama

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na jačanje ideološkog obrazovanja u školama, javili su kineski zvanični mediji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Od dolaska na vlast 2012, Si je značajno osnažio uticaj Komunističke partije na društvo, zahtevajući potpunu lojalnost partiji i gušeći svaki glas koji ni mogao da ugrozi njen legitimitet.

Si Đinping je naredio nastavnom kadru da "pojača teorijsko učenje, poboljša delotvornost ideološkog i političkog obrazovanja (...) i integriše osnovne vrednosti socijalizma u proces obrazovanja".

"Ideologija ima nezamenjivu ulogu, a nastavnici imaju veliku odgovornost", rekao je kineski predsednik, prenela je CCTV.

Komunistička partija Kine je pooštrila kontrolu u školskim ustanovama uoči 30. godišnjica protesta na Trgu Tjenanmen, koji su počeli na univerzitetima i koje je kineska vojska ugušila silom.

Više hiljada studenata, radnika i drugih građana koji su se okupili na Trgu Tjenanmen zahtevali su političke reforme. Kineske vlasti su 4. juna 1989. godine poslale vojsku i tenkove da razbiju prodemokratske proteste.

Peking je demonstracije označio kao "kontrarevolucionarnu pobunu". Zabranjeno je da se o tome raspravlja ili da se na bilo koji način obeležava, a Peking nikada nije zvanično objavio broj žrtava.

strana 1 od 376 idi na stranu