Novosti: Krnji se ideja SzS o bojkotu izbora i parlamenta

Ideja opozicionog bloka SzS da izbore i parlament treba bojkotovati počela je da se krnji, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2019.

08:38

Novosti: Krnji se ideja SzS o bojkotu izbora i parlamenta

To se dogodilo, kako dalje piše taj beogradski list, posle poruka iz Brisela i Vašingtona da neučestvovanje u radu skupštine, ali i poziv biračima da ne idu na glasanje, nisu prihvatljivi.

Kako dodaju "Novosti", rečunica da izlaznost glasača teško može da ide ispod 40 odsto, što bi značilo da je bojkot uspeo, tesko je dostižna, pa se u nezvaničnim razgovorima predstavnika SzS pominje i odustajanje od cele akcije.

Osim međunarodnog faktora koji će, ocenjuju "Novosti", verovatno biti presudan, ima još mnogo razloga zbog kojih bi od bojkota moglo da se odustane. Kako objašnjava list, partije koje imaju razvijenu infrastrukturu i profilisano biračko telo, poput DS, Dveri i Narodne stranke, mogu da pretrpe štetu ukoliko ih ne bude bilo na glasačkim listićima i potpuno ostanu van političke scene.

Takođe, ističu "Novosti", bojkot može da bude uspešan samo ako na birališta izađe manje od 40 do 45 odsto birača.

"S obzirom na to da će deo opozicije, koja je mimo Saveza za Srbiju, sigurno ići na birališta, poput radikala, LDP, LSV, DS S i SPAS, veliko je pitanje hoće li on imati bilo kakvog smisla", navodi list.

Kako se tvrdi, deo poslanika iz SzS takodje nije oduševljen idejom da se ne učestvuje u zasedanjima skupštine jer je to mesto gde imaju priliku da diskutuju.

"Zato neki 'tribuni', recimo, odlaze na sednice odbora. A, mnogi su iznosili stav da stolice ne treba da ostaju prazne kada su na dnevnom redu bitne teme", navodi list.

Bivša poslanica Vesna Pešić navela je na Tviteru da su SAD uvek protiv bojkota i da je to njenim političkim saborcima 1990-ih godina govorio i pokojni američki diplomata Ričard Holbruk, jedan od kreatora Dejtonskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: